Levyarvio: News From Babel – Sirens And Silences / Work Resumed On The Tower (1984)

Sirens And Silences / Work Resumed On The Tower on News From Babelin ensimmäinen studioalbumi.

Rumpali Chris Cutler tunnetaan parhaiten merkittävästä roolistaan uraauurtavassa avantproge-yhtye Henry Cow’ssa. Henry Cow’n lopetettua 70-luvun lopulla Cutler julkaisi kitaristi Fred Frithin ja vokalisti Dagmar Krausen kanssa Art Bears nimen alla kolme erinomaista albumia. Art Bears tuli tiensä päähän vuonna 1981 levyn The World As It Is Today. Art Bearsin kolmikko kokoontui tosin yhteen Duck And Cover nimellä vuonna 1983 esiintyessään Cassiberin kanssa Berliinin jazz-festivaaleilla. Improvisoituun musiikkiin keskittyvä vuonna 1982 perustettu Cassiber oli Cutlerin keskeinen projekti Art Bearsin jälkeisinä vuosina.

Klassisesti koulutettu puhallinsoittaja (fagotti ja oboe ovat hänen pääinstrumenttinsa) liittyi Henry Cow’hun yhtyeen toisella levyllä Unrestilla. Vuosien mittaan hänestä tuli merkittävä säveltäjä ja puolet Henry Cow’n viimeisestä studiolevystä Western Culturesta (1979) olikin hänen käsialaansa. Henry Cow’n jälkeen Cooper teki pari erinomaista soundtrack-levyä Rags (1981) ja The Gold Diggers (1983). Cutler soitti ensin mainitulla levyllä eli hänen ja Cooperin yhteys säilyi myös Cow’n jälkeisinä vuosina.

Art Bearsin hajottua Cutler pystyi tyydyttämään improvisaatio-puoltaan Cassiberin riveissä, mutta hän halusi palata myös laulupohjaisen musiikin pariin. Vuonna 1983 Cutler ehdotti tälläistä projektia Cooperille joka kiinnostui välittömästi. Cutler toi projektiin mukaan uransa alussa olevan klassisesti koulutetun harpun soittajan Zeena Parkinsin (s.1956) joka ei ollut aiemmin soittanut ”rock-yhtyeessä”. Itseasiassa Cutlerille merkittävä motivaatio News From Babelin perustamiseen oli se että hän halusi soittaa Parkinsin kanssa bändi-konteksissa. Kvartetti täydentyi vokalisti Dagmar Krausella joka oli Art Bearsin jälkeen elänyt musiikillista hiljaiseloa. Kasassa oli harvinainen rock-yhtye jossa kolme neljästä jäsenestä oli naisia.

News From Babel -nimi oli George Steinerin kirjan After Babel inspiroima ja Cutler on kertonut että häntä viehätti ajatus bändistä jonka levyt olisivat ikään kuin uutislähetyksiä tuomitusta, mutta silti toiveikkaasta paikasta. Steinerin kirja käsittelee lingvistiikkaa ja erityisesti ”Babelin ongelmaa”. Baabelin torni liittyy Raamatun tarinaan jossa ihminen hybriksessään rakensi taivaita tavoittelevan tornin. Tästä pahastuneena Jumala kosti ihmiskunnalle ja sekoitti ihmisten kielet tuhansiksi eri sirpaleiksi. Reilu kaveri.


Lue myös: Levyarvio: Art Bears – Hopes And Fears (1978)

KonseptuaalisestiNews From Babelia voi pitää Art Bearsin suorana seuraajana. Kuten Art Bearsissa myös News From Babelissa sanoitusvastuu oli täysin Cutlerilla ja Cooper otti Frithin paikan yhtyeen hovisäveltäjänä. Art Bearsin lailla News From Babel pyrki yhdistelemään laulettua musiikkia avantgarde-musiikin keinoihin. Cooper on kuitenkin säveltäjänä varsin erilainen kuin Frith. Yhdistävä tekijä molemmilla säveltäjillä on kiinnostus moderniin taidemusiikkiin ja pyrkimys tuoda sen elementtejä rock-musiikin (puhumme rock-musiikista nyt hyvin laajassa mielessä). Cooper ei kuitenkaan ollut samalla tavalla kiinnostunut sekoittamaan musiikkinsa vaikutteita eri kulttuureiden kansanmusiikista kuin Frith vaan hän ammensi omaan musiikkiin inspiraatiota taidemusiikin lisäksi lähinnä vanhasta caberee – ja näyttämömusiikista. Monia Cooperin sävellyksiä voisi kuvailla hieman ristiriitaisella sanaparilla ”avantgarde-nostalgia”. 

Art Bearsiin verrattuna News From Babelin sointi on myös kamarimusiikkimaisempi kun  pääosaan nousee Frithin kitaroiden ja koskettmien tilalle Cooperin fagotti ja saksofonit, Parkinsin helisevä harppu ja humiseva harmonikka. Toisaalta selkeä yhdistävä tekijä Art Bearsiin on tietenkin Krausen omaperäiset vokaalit. Krause kuitenkin laulaa hillitymmin tällä levyllä eikä mitään äärimmäisiä revittelyitä kuulla mikä vahvistaa jo aiemmin mainittua kamarimusiikkimaisuutta.

Sirens And Silences / Work Resumed On The Tower ei kuitenkaan ole vain pelkkää kamarimusiikkimaista hissuttelua vaan sisältää vastapainona myös hyvinkin energisiä ja rämiseviä osuuksia joissa Cutlerin notkea rumpalointi päästetään kunnolla irti. Ja vaikka Instrumentaatio on enimmäkseen akustista soittaa Parkins välillä sähköistettyä harppua ja Cutler kolistelee siellä täällä sähkörummuilla. Levyllä kuullaan myös muutamaa vierailijaa; Phil Minton soittaa trumpettia kahdessa kappaleessa ja laulaa yhdessä. Henry Cow’sta tuttu Georgie Born puolestaan soittaa bassokitaraa yhdellä raidalla.

Sirens And Silences / Work Resumed On The Towerin musiikki on välillä hyvin hiljaista ja herkkää, mutta toisaalta rämisee välillä villin väkivaltaisesti. Sävellyksissä riittää dynamiikkaa ja musiikki on jatkuvasti yllättävää. Vaikka kappaleet on rakennettu laulun ympärille eivät ne kuitenkaan seuraa pop-laulujen formaattia vaan News From Babelin laulut ovat enemmän kuin moderni versio taidemusiikin liedeistä. Liedeissä tosin on välillä toisteisia säkeitä, mutta News From Babel ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta moiseen porvarillisuuteen sorru ja niin sanoitukset kuin musiikki ovat jatkuvassa liikkeessä alati muotoaan muuttaen. Cutlerin Krauselle kirjoittamat sanoitukset ovat jälleen erittäin synkkiä ja hetkittäin hyvinkin pessimistisiä. Ne eivät kuitenkaan tällä kertaa ole aivan yhtä avoimen poliittisia kuin usein aiemmin. Toki yleensä tulee hyvin selväksi kenen puolella ja ketä vastaan ollaan.

Pipes and wells
Ran like a wen
Steel mosquitos
Tore my
Skin

Black Gold

My own no more
I mangled men
I spat their gore

Black Gold


Lue myös

Sirens And Silences / Work Resumed On The Tower koostuu kahdesta pitkästä noin 16 minuuttisesta suitesta “Sirens and Silences” (kuusi osaa) ja “Work Resumed on the Tower” (kolme osaa) jotka ovat antaneet levylle myös sen hankalan nimen. Itseasiassa on hieman epäselvää onko levyn virallinen nimi Sirens And Silences / Work Resumed On The Tower vai lyhyempi Work Resumed On The Tower. Alkuperäisen vinyylin takakannessa luki vain Work Resumed On The Tower, mutta ainakin nykyään levy tuntuu kulkevan pidemmällä nimellään. Hämmentävästi välillä myös käänteisessä muodossa Work Resumed On The Tower / Sirens And Silences. Missä ei tietenkään ole mitään järkeä sillä suitet ovat levyllä vastakkaisessa järjestykssä.

Levyn kaksi suitea eivät ole erityisen selkeitä kokonaisuuksia vaan kappaleiden välissä on selvät tauot ja olisikin ehkä parempi puhua laulusarjoista. ”Sirens And Silences” on kahdesta laulusarjasta se vähäeleisempi ja toisaalta kokeellisemman kuuloinen. Sen kohokohtia ovat ”Auschwitz/Babel” jossa rumpuja ryydittää tehokkaasti sämplätyt särkyvän lasin äänet sekä vetävästi etenevä ”Black Gold” jossa Krause laulaa hengästyttävästi korkealla äänellä ja Bornin katkonaisesti soiva bassokitara antaa sille muhkean kontrastin. Näiden ääripäiden välissä Cutlerin rummut kopisevat tyypillisen arvaamattomasti Cooperin saksofonin ja Parkinsin harpun yhtyessä leikkiin silloin tällöin. Myös ”Sirensin” kaoottinen ja riitasointuinen finaali ”Dry Leaf” on vaikuttavaa kuultavaa.

”Work Resumed On The Tower” on luontevampi ja yhteneväisempi kokonaisuus. Se on myös hieman melodisempaa ja helpompaa kuunneltavaa kuin levyn haastavampi ensimmäinen puolisko. ”Towerin” innostavin osio on sen aloittava ”Arcades (Of Glass)” joka kulkee pitkälti Perkinsin nopeiden harppujuoksutusten varassa välillä pysähtyen vastaanottamaan Cooperin atonaalisia puhallinpurkauksia. ”Towerin” päättävä ”Anno Mirabilis” on hieno kappale sekin. Kohtalokkaasti soiva ja suorastaan julistavan kuuloinen musiikki saavutta kliimaksin kun Krausen alussa laulamien vokaalien perään kuultavan upean instrumentaaliosuuden jälkeen laulu muuttuvat duetoksi dramaattisesti pauhaavan Phil Mintonin kera. Viimeisen sanan saa kuitenkin Krause joka laulaa viimeisen säkeistön sydäntäsärkevän kauniisti.

News From Babelin debyytti onnistuu olemaan toisaalta luontevaa jatkoa Henry Cow’n ja Art Bearsin aloittamalle työlle ja toisaalta luomaan jotain aivan uutta ja persoonallisen kuuloista. Kyseessä on ehdoton avantprogen pikkuklassikko.

Lopulta logististen seikkojen takia vain studioprojektiksi jäänyt News From Babel julkaisi vielä toisen studioalbumin Letters Home vuonna 1986. Tuolla levyllä päävastuu vokaaleista siirtyi Robert Wyattille Krausen esiintyessä levyllä vain vierailijana muutaman kappaleen verran.

Parhaat biisit: “Auschwitz/Babel”, “Black Gold”, ”Dry Leaf”, ”Arcades (Of Glass)”, ”Anno Mirabilis”

Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Rating: 4.5 out of 5.

Lue myös: Levyarvio: Henry Cow – Western Culture (1979)

Kappaleet

Sirens and Silences:

1. Odysseus (2:56)

2. Auschwitz/Babel (4:07)

3. Klein’s Bottle (3:17)

4. Black Gold (3:09)

5. Devils (1:16)

6. Dry Leaf (2:51)

Work Resumed on the Tower:

7. Arcades (of Glass) (7:44)

8. Victory (5:19)

9. Anno Mirabilis (4:08)

News From Babel

Dagmar Krause: vokaalit Lindsay Cooper: fagotti, sopraano- ja alttosaksonit, piano, urut Zeena Parkins: preparoidut- ja  sähköiset harput, harmonikka Chris Cutler: rummut, elektroniikka

Vierailijat

Phil Minton: trumpetti (8,9), vokaalit (9) Georgie Born: bassokitara (4)

Tuottaja: News From Babel
Levy-yhtiö: Recommended

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: