Levyarvio: Art Bears – The World As It Is Today (1981)

The World As It Is Today on Art Bearsin kolmas studioalbumi.

Art Bears syntyi vuonna 1978 Henry Cow’n ajauduttua kriisiin yhtyeen taiteellisesta linjasta. Rumpali Chris Cutler ja kitaristi/viulisti Fred Frith olisivat halunneet tehdä laulettuja kappaleita ja osa muusta bändistä, Tim Hodginson, olisi halunnut keskittyä puhtaasti ultramonimutkaisiin instrumentaalisävellyksiin. Ongelma ratkaistiin niin että jo aloitetusta Hopes And Fears -levystä tehtiin Art Bearsin debyytti ja Henry Cow äänitti Western Culture nimisen instrumentaalisen joutsenlaulunsa vuonna 1979.

Ensimmäisellä Art Bears -levyllä Hopes And Fearsilla esiintyi koko 70-luvun lopun Henry Cow -kokoonpano sen syntyprosessista johtuen, mutta yhtyeen toisella levyllä Winter Songsilla kuultiin ensimmäistä kertaa Art Bears sen todellisessa trio-formaatissa eli Cutlerin ja Frithin rinnalla esiintyi vokalisti Dagmar Krause. Winter Songsin jälkeen Art Bears teki ainoan kiertueensa Peter Blegvadin (Slapp Happy) ja Marc Hollanderin (Aksak Maboul) vahvistamana. Kymmenisen keikkaa kattaneen kiertueen jälkeen Art Bears palasi studioon työstämään kolmatta levyään joka sai nimen The World As It Is Today.

The World As It Is Today jatkaa Winter Songsin trio-kokoonpanolla ja työnjako on vanha tuttu: Cutler vastaa kaikista sanoituksista joihin Frith sävelsi musiikin hämmästyttävästi vain kahdessa päivässä. Itse äänitykset tehtiin jälleen Sveitsissä tuottaja Etienne Conodinin Sunrise studiolla kahden viikon aikana alkusyksystä 1980.  Cutler ja Frith soittivat kahdestaan kaikki levyn instrumentit Krausen hoitaessa vokaalit omintakeiseen tyyliinsä. Krause tekeekin uransa ehkä huikeimmat laulusuoritukset juuri tällä levyllä. Etenkin hänen selkäpiitä karmiva pitkä rääkäisynsä kappaleessa “Freedom” on jotain niin alkuvoimaista ja väkevää että sellaiseen harvoin törmää. Itselleni Krausen äärimmäinen vokalisointi ”Freedomissa” yhdistettynä Frithin vinksahtaneeseen kitaran vongutteluun on yksi musiikkihistorian hienoimmista hetkistä.

The World As It Is Todayn instrumentaatio rakentuu lähinnä sähkökitaroiden, viulujen, koskettimien sekä akustisten että sähköisten rumpujen varaan. Cutlerilla oli käytössään ilmeisesti jonkinlaiset kotikutoiset sähkörummut joilla hän pystyi triggeröimään efektejä ja käsittelemään reaaliajassa rumpujen soundia. Perinteistä 80-luvun sähkörumpu-soundia levyltä ei kannata odottaa. Ja hyvä niin! 

Cutler ja Frith ovat rakentelivat tavanomaisemman instrumentaation sekaan myös lukuisia nauhaluuppeja joissa musiikki kulkee tarpeen mukaan niin eteen- kuin taaksepäinkin. Kahdella edellisellä levyllä kuullut kansanmusiikki-vaikutteet ovat pitkälti karsiutuneet pois. Musiikki on tiivistä, monimutkaista ja hetkittäin lähes industriaalisen kuuloista. Cutlerin rummut kolisevat villisti ja äkkiväärästi nauhalooppien, atonaalisten pianojen ja surisevien ja vonkuvien sähkökitaroiden seassa. Yksittäisten instrumenttien sijasta tärkeintä usein onkin niiden muodostama kaoottinen, mutta silti luonteva kokonaisäänimaisema. Studioteknisesti ja soundimaailmallisesti Art Bears ottaa The World As It Is Today -levyllä aimo harppauksen eteenpäin verrattuna edellisiin levyihin. Mikä ei tarkoita että albumi kuulostaisi lainkaan ylihiotulta tai tyypilliseltä 80-luvun alun high tech -albumilta. Päin vastoin albumin kokonaissoundi on luovuudestaan huolimatta yhä viehättävän kotikutoinen.


Lue myös: Levyarvio: Art Bears – Hopes And Fears (1978)

Tyylillisesti useat The World As It Is Todayn sävellyksistä ovat sukua Henry Cow’n In Praise Of Learningin aloitusraidalle ”Warille”. Sen lailla levyn kappaleet ovat kompakteja 1-4 minuuttisia miniatyyreja joissa avantgarde kohtaa popin. Hetkittäin ne tuntuvat noudattavan lähes pop-musiikista tuttuja rakenteita kunnes koko homma hajoitetaan kiinnostavasti jollain kokeellisella jaksolla josta ehkä palataan taas tutummille vesille. Tai sitten ei. Mutta mikä nerokasta nämä irtiotot eivät tunnu väkinäiseltä kikkailulta vaan konventiot ja avantgarde kohtaavat yleensä hyvin luontevalla tavalla. Olettaen toki että vastaanottajana on kuuntelija joka on varustettu avoimella mielellä. Voin kuvitella että pelkästään pop-musiikkiin tottuneelle kuulijalle The World As It Is Today voi ollä hyvinkin hämmentävää kuultavaa.  Hyvänä esimerkkinä levyn kaksijakoisuudesta toimii sen aloitusraita “The Song of Investment Capital Overseas” (mikä nimi!) jossa Krause laulaa ensin varsin melodisesti kuika ympäri maailmaa, kuin kiertävä kaupustelija, leviävä kapitalismi niittää satoaan kunnes musiikki muuttuu lyömäsoittimien dominoivaksi hälyisäksi kolinaksi kappaleen kuvaamaan vitsausta tehokkaasti kuvaten.

Out of town, my work takes me
Out of town
I empty villages
I burn their houses down
I set up factories
Lay out plantations
And bring prosperity to
The poorer nations
The roads and rails
Run like cracks and
Carry me
Upon their backs

“The Song Of The Martyrs”

The World As It Is Todayn on tyylillisesti yhteväisempi levy kuin edeltäjänsä jotka poukkoilivat, sinänsä kiehtovasti, tyylistä toiseen. The World As It Is Today onkin löyhä konseptialbumi jonka teemana on suurin piirtein läntisen maailman tuho kapitalismin ikeessä. Levyä tehtäessä vuonna 1980 Margaret Thatcherin oikeistohallitus oli tiukasti vallan kahvassa ja oli selvää että sosialistinen vallankumous, jolla oli ollut Englannissa periaatteessa mahdollisuus toteutua 70-luvulla, oli pysyvästi peruttu. The World As It Is Todayn sanoitusten perusteella Cutler olikin vihaisempi kuin koskaan. 

Cutlerin kirjoittamat sanoitukset käsittelevät aihetta hänelle tyypilliseen tapaan hetkittäin varsin yleviä ja hankalia sanoja käyttäen. Tällä kertaa sanoitukset eivät kuitenkaan vilise kryptisiä allegorioita vaan ne ovat selvästi aiempaa suoraviivaisempia. Suoraviivaisuus viedään huippuunsa sanoitusten nimissä vai mitä sanot vaikkapa näistä kolmesta: ”The Song of Investment Capital Overseas”, ”The Song of the Monopolists” ja ”The Song of the Dignity of Labour Under Capital”? Cutlerin sanoitusten vallankumouksellisuus on myös aiempaa aggressiivisempaa jopa siinä määrin että Krause kieltäytyi laulamasta liian väkivaltaisiksi kokemansa sanoitukset kappaleessa ”Albion, Awake!”. Kappale levytettiin lopulta instrumentaalisena, mutta Cutlerin sanoitukset painettiin kuitenkin levyn kansiin. Toisaalta kaiken uhon ja vallankumouksellisuuden seassa on myös uudenlaista toivottomuutta joka ehkä parhaiten nousee pintaan ”The Song Of The Martyrsin” säkeessä ”things seem worse than ever” jota Krause toistaa sydäntäsärkevän kuuloisesti painostavasti pörisevän rumpuluupin saattelemana.

All our lives, all of us
Whose bones you have
Climbed on
– were all our lives wasted?
– were we martyred to
Finish with all forms
Of slavery forever – only
To witness our offspring
Complacent and bought off
With scraps – to see
Workmen and women
Divided?

O as we look about us
Things seem worse than ever

“The Song Of The Martyrs”

The World As It Is Todayta on syytetty elitistiseksi, nihilistiseksi, marxilaiseksi, toivottaman synkäksi ja kaikki tuo pitää jossain määrin paikkaansa, mutta toisaalta juuri nuo elementit tekevät levystä myös niin poikkeuksellisen ja kiinnostavan. The World As It Is Today on Art Bearsin vahvin levy ja sen suurin heikkous on vain 32 minuuttinen kesto. Tätä olisi kuunnellut pidempäänkin.


Lue myös: Levyarvio: Henry Cow – Western Culture (1979)

Valitettavasti The World As It Is Today jäi Art Bearsin viimeiseksi levyksi jos ei huomioida vuonna 2003 julkaistua albumia Revisited jossa muut artistit uudelleen tulkitsevat ja remiksaavat yhtyeen repertuaaria.

Art Bearsin kolmikko on työskennellyt sittemmin keskenään useissa eri yhteyksissä. Chris Cutlerin ja Dagmar Krause musisoivat yhdessä jo vuonna 1983 perustetun News From Babelin debyytti-albumlla Work Resumed on the Tower joka on selvää jatkumoa Art Bearsin tyylille. Frithin tilalle säveltäjäksi vaihtui toinen ex-Henry Cow -muusikko Lindsay Cooper. Cutler ja Frith puolestaan ovat soittaneet yhdessä lukuisilla duo-levyillä mutta myös The Science Groupissa.

Art Bearsin taipale jäi harmillisen lyhyeksi, mutta yhtye jätti jälkeensä kolme kiehtovaa, kaikki genre-rajat murskaavaa, albumia joiden vaikutus on ollut huomattavasti suurempi kuin niiden vaatimattomiksi jääneet myyntiluvut antaisivat ymmärtää.

Parhaat biisit: “The Song of Investment Capital Overseas”, “Truth”, “Freedom “Civilization”, “The Song Of The Martyrs”

Rating: 5 out of 5.
Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet

 1. ”The Song of Investment Capital Overseas” 2:38
 2. ”Truth” 2:56
 3. ”Freedom” 3:25
 4. ”(Armed) Peace” 2:30
 5. ”Civilisation” 4:52
 6. ”Democracy” 2:22
 7. ”The Song of the Martyrs” 4:09
 8. ”Law” 0:51
 9. ”The Song of the Monopolists” 1:48
 10. ”The Song of the Dignity of Labour Under Capital” 2:27
 11. ”Albion, Awake!” 4:08

Art Bears

Fred Frith: kitarat, koskettimet, alttoviulu, viulu, ksylofoni Chris Cutler: rummut, sähkörummut, äänet Dagmar Krause: vokaalit

Tuottaja: Art Bears, Etienne Conod

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: