Levyarvio: Island – Pictures (1977)

Pictures on Sveitsissä vuonna 1975 perustetun Islandin ensimmäinen ja ainoa studioalbumi.

Island on klassisesti koulutetun kosketinsoittaja Peter Schererin johtama kvartetti. Bändiin kuului Picturesin aikaan vokalisti, rumpali ja monipuolisesti erillaisia puhaltimia soittava puhallinsoittaja. Ja kun Scherer vielä hoiti yhtyeen matalat taajuudet bassopedaaleilla (Moog Taurus) on yhteys vastaavanlaisella kokoonpanolla soittaneeseen Van Der Graaf Generatoriin ilmeinen.

Myös yhtyeen musiikki kuulostaa hieman Van der Graaf Generatorilta mutta Picturesin musiikki on huomattavasti kompleksisempaa. Puhaltimien käyttö on hienostuneempaa, enemmän klassisen musiikin suuntaan viittaavaa, kuin VdGG:llä. Sointi onkin hieman kamarimusiikkimainen mikä yhdistää sitä nupullaan olleeseen avantprogen -koulukuntaan. 

Yksinkertaistaen bändin tyyliä voisi kuvailla sekoitukseksi VdGG:tä ja belgialaista Univers Zeroa hippusella  ja vanhan musiikin vaikutteita. Univers Zero tosin julkaisi debyyttinsä vasta samana vuonna kuin Island omansa joten luultavasti yhtäläisyydet ovat vain sattumaa tai perua molempien bändien yhteisistä vaikutteista. Jotain yhtymäkohtia on löydettävissä ehkä myös Magmaan ja Gentle Giantin kontrapunktaalisuuteen. Englanniksi laulava vokalisti Benjamin Jäger (joka tuo hieman mieleen Gnidrologin laulajan) on levyn heikoin lenkki, mutta huikea musiikki kompensoi onneksi enemmän kuin tarpeeksi. 

Levyn kaikkia kappaleita yhdistää synkkä, hetkittäin jopa makaaberi tunnelma. Kappaleiden rakenteet ovat todella kompleksisia ja bändi käyttää taitavasti hyväksi dynamiikkaa soittaen välilä hyvin hiljaa kasvattaen tunnelmaa. Tosin ne huippuhetkien räjähdykset voisivat olla aavistuksen verran terävämpiäkin. Kliimaksit eivät aina ihan vastaa siihen mitä kuumottava heruttelu ja esileikki antaisi odottaa. Räjähdyskohdat olisivat kaivanneet hieman lisää voimaa.


Albumin perustyyli on pääosin varsin ”sinfoninen”, mutta pitkässä, lähes 17 minuuttia kestävässä nimibiisissä ”Picturesissa” on keskiaikaisten tunnelmien ohella mukana myös hieman jazz-sävyjä. Etenkin Rene Fischin annetaan sooloilla pitkällisesti ja maukkaasti saksofonilla kappaleen puolivälissä. Muhevasti sykkivä bassopedaali-soundi antaa koskettimien ja puhaltimien mutkikkaille kiemuroille herkullisen kasvualustan. Bassopedaalin murina onkin pitkin levyä todella viehättävää ja varsin ainutlaatuista kuultavaa. Rumpujen ja bassopedaalin yhteispeli on välillä aivan huikeaa kuultavaa. Rytmisektio soittaa toisaalta todella tiukasti yhteen, mutta välillä pedaalit erkaantuvat kiinnostavasti soittelemaan aivan omia kuvioitaan.

Merkille pantavaa “Picturesissa” on myös se että se sisältää ehkä etovimman koskaan kuulemani kertosäehokeman. Jägerin toistelema “GASTRIC JUICES!” (vaatii ehdottomasti versaalin) on jotain hyvin hämmentävää. Hokema yhdistettynä tummasävyiseen musiikkiin on samaan aikaan vastenmielinen ja huvittava. Ja kerrassaan upea! Kohta tarjoaa ainoan humoristisen kevennyksen muuten varsin sysitummiin levyn tunnelmiin. Luultavasti tosin kyseessä on tahatonta huumoria joka on syntynyt sveitsin-poikien vajavaisesta englanninkielen taidosta…

Drops like diamonds, they disintegrate every thing
Drops like crystals, they destroy every thing
Soap bubbles, that burst as if they never been
Gastric juices
That seem to dissolve me
Gastric juices…
Your crying, your crying
Afraid of the next act?

Ote ”Picturesin” lyriikoista

“Pictures” on yksi kaikkien aikojen hienoimmista yli 15 minuuttisista proge-sävellyksistä siitä huolimatta että vokalisti ei aivan yllä timanttisen sävellyksen ja huikeiden soittosuorituksien tasolle.

Ihan täyttä synkistelyä Pictures ei ole musiikillisesti sillä levyn kolmanneksi pisin kappale, 12 minuuttinen “Herold And King/Dloreh” sisältää varsin hilpeitä elementtejä. Klassisella pianointrolla alkavassa kappaleessa nimittäin normaalin intensiivisen tykityksen ohella oleellisessa osassa ovat Gentle Giantin mieleen tuovat leikkisät perkussio-osuudet ja kummalliset vokalisoinnit. Ja mikä merkillisintä vokalisti laulaa suuren osan kappaleista takaperin. Siis oikeasti. Kyseessä ei ole mikään käännetään nauha ympäri tyyppinen kikka. Erikoisia veijareita nämä Islandin kaveri.

Htinez
Eht setanimulli dna
Slatep esor fo maerts a ekil ouy srevoc hcihw
Tsim nedlog eht ni gninnigeb ruoy
Fo dne eht wonk I

Ote ”Herold And King/Dlorehin” lyriikoista

49 minuuttinen Pictures on tasaisen vahva kokonaisuus vaikka levyn päättävä 12 minuuttinen “Here And Now” olisi voinut olla aavistuksen verran lyhempikin. Tosin itse kappaleessa ei välttämättä ole erityisesti vikaa sillä on vain ollut epäonni päätyä varsin monimutkaisen levyn viimeiseksi kappaleeksi. Kuulija alkaa olla tässä vaiheessa jo hieman uuvutettu eikä “Here And Now” varsinaisesti sisällä uusia irtiottoja verraten levyn muuhun tyyliin.

Valitettavasti Pictures jäi Islandin ainoaksi levyksi. The Laser’s Edge -yhtiön vuonna 1996 julkaisema cd sisältää kuitenkin yli 23 minuuttia pitkän bonus-kappaleen ”Empty Bottles” joka oli tarkoitettu yhtyeen seuraavalle levylle. Erittäin laadukas kappale tuokin. “Empty Bottlesin” soundit ovat lähinnä hyvää demo-tasoa. Vuonna 2005 Island julkaisi myös tupla-levyn verran ennen julkaisematonta arkistomateriaalia vuosilta 1975-76 Pyrrho nimisen levyn muodossa. Tuota julkaisua en ole vielä valitettavasti päässyt kuulemaan.

Levyn groteskin kannen, joka vastaa suht hyvin musiikin tunnelmia, on maalannut ELP:n Brain Salad Surgerysta, Magman Attahkista ja Alien-elokuvien Xenomorph-olennosta tuttu sveitsiläinen surrealisti H.R. Giger.

Islandin ainokainen studiolevy Pictures on aivan liian vähälle huomiolle jäänyt helmi voiman pimeältä puolelta. Jos pidät synkästä ja kompleksisesta sinfonisesta progressiivisesta rockista outo, synkkä ja viehättävä Pictures tuskin tuottaa pettymystä.

Parhaat biisit: “Zero”, ”Pictures”, “Herold And King/Dloreh”

Rating: 4.5 out of 5.
Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet

1. Introduction (1:28) 
2. Zero (6:13) 
3. Pictures (16:51) 
4. Herold And King / Dloreh (12:13) 
5. Here And Now (12:15)

Muusikot:

Benjamin Jäger: vokaalit, perkussiot Peter Scherer: koskettimet, bassopedaalit, crotalesit, taustavokaalit René Fisch: saksofoni, huilu, klarinetti, triangeli, taustavokaalit Güge Jürg Meier: rummut, gong, perkussiot

Tuottaja: Island
Levy-yhtiö: Round Records

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: