Levyarvio: Roxy Music – For Your Pleasure (1973)

For Your Pleasure on vuonna 1971 perustetun Roxy Musicin toinen studiolevy.

Aloitteleva laulaja/lauluntekijä Bryan Ferry pyrki King Crimsoniin Greg Laken korvaajaksi 70-luvun alussa. Crimson-pestiä ei herunut mutta Robert Fripp suositteli Ferrya kuitenkin managerifirma EG:lle lupaavana kykynä. Vuona 1971 Ferry aloitti oman yhtyeen kokoamisen lehti-ilmoituksen avulla johon vastasi klassisesti koulutettu puhallinsoittaja Andy Mackay ja hänen ystävänsä kosketinsoittaja/epämusiikko Brian Eno. Kitaristiksi Ferry tahtoi ehdottomasti The Nicesta tutun David O’Listin ja onnekkaan(?) sattuman kautta O’List liittyikin yhtyeeseen. Yhteistyöstä ei lopulta kuitenkaan tullut oikein mitään O’Listin valtavan egon ja päihdeongelmien takia. Ferry korvasi epäluotettavan supertähden toisella proge-rokkarilla Phil Manzaneralla joka oli pyörinyt yhtyeen liepeillä jo jonkin aikaa. Rumpaliksi pestattiin työväenluokka-taustainen Paul Thompson joka oli poikkeus muuten taidekoulumaailmasta ponnistaneesta Roxy Musicin väestä. Basistin virka bändissä on ollut aina tuulinen ja debyytillä soitti sekä Graham “itkupilli” Simpson että Rik Kenton.

foryourpleasure_sisakannet.jpg
Four Your Pleasure -vinyylin sisäkannet esittelevät värikkään yhtyeen. Vasemmalta oikealle: Brian Eno, Phil Manzanera, Bryan Ferry, Andy Mackay ja Paul Thompson.

Roxy Musicista tuli välitön menestys vuonna 1972 ilmestyneen eponyymin debyyttialbuminsa (jonka tuotti King Crimsonin Peter Sinfield) myötä. Debyytti on kaikessa retrofuturismissaan kiehtova ja omaperäinen albumi. Vaikutteita niin avantgardesta kuin 50-luvun rokista ammentavan Roxy Musicin musiikki on omintakainen sekoitus glam rockia ja art rockia. Noita kahta genreä Roxy Music tuli omalta osaltaan määrittelemään vaikkei kumpaakaan sinänsä ollut synnyttämässä. Debyytti sisältää muutaman aivan upean kappaleen, mutta on hieman epätasainen kokonaisuus. Toisella levyllään For Your Pleasure, joka aloitti myös yhtyeen pitkä aikaisen yhteistyön tuottaja Chris Thomasin kanssa, Roxy Music onnistuu petraamaan selkeästi.

Roxy_Music_-_For_Your_Pleasure
Bryan Ferry: art direction ja kansikonsepti
Karl Stoecker : valokuva

For Your Pleasure alkaa riehakkaan itsevamasti herkullisella rokkipalalla ”Do The Strand” jossa Ferry veisaa kuvitteellisesta tanssivillityksestä nimeltä strand. Ferryn staccattomaisesti hakkaava piano ja hienosti tukee Mackay riettaasti soivasta saksofonista. Ferryn vokaalisuoritu ovat tässäkin kappaleessa hänelle tyypillisen liioitteleva ja hänen omintakaiset sanojen painotukset ovat todella herkullista kuultavaa. Vokalistina Ferry on kuin Elviksen ja kreivi Draculan yhdistelmä. Ferry saa levyn tavanomaisemmatkin kappaleet kuten kauniin ”Beauty Queenin” kuulostamaan ilahduttavan oudolta omituisesti sanoituksia kiekuen ja raakkuen.

For Your Pleasuren herkullisimmat hetket on sen kaksi kummallisinta kappaletta eli ”In Every Dream Home a Heartache” ja ”Bogus Man”. Puhallettavasta nukesta tarinoiva ”In Every Dream Home a Heartache” on todella erikoinen kappale joka on samaan aikaan oudosti koskettava ja riemastuttavan hauska. Kappale on upea tutkielma materialismista ja etääntymisestä aidoista inhimillisistä kontakteista. Luksuksen keskelle sulkeutunut protagonisti löytää unelmiensa kumppanin postimyynnistä tilatusta pumpattavasta barbarasta. Hitaasti huippuunsa kasvavan, melko minimalistisesti säestetyn kappaleen kliimaksissa musiikin lopulta todella räjähtäessä käytiin Ferry laulaa pakahduttavasti:

”Inflatable doll

Lover ungrateful

I blew up your body

But you blew my mind”

Taustalla valittaa Manzaneran käärmemäisesti kiemurteleva sähkökitara jonka soundia Brien Eno manipuloi VCS3 syntetisaattorillaan erittäin psykedeelisen vaikutelman aikaan saaden. Upea kappale.

Levyn toinen kokohohta hieman krautrockmaisesti jumittava  yli yhdeksän minuuttinen”Bogus Man” kuullaan heti “Dream Homen” perään. Mekaanisesti eteenpäin nykivästi nakuttavassa kappaleessa Mackayn oboe ja saksofoni päästetään kunnolla irti ja hänen eloisa soittonsa tarjoaa mahtavan kontrastin muuten varsin oppressiiviselle tunnelmalle.

For Your Pleasure ei sisällä yhtään heikkoa (“Grey Lagoons” lienee vähäisin) kappaletta ja tasavahva albumi nostikin yhtyeen osakkaite entisestään ja kohosi Britannian albumilistalla peräti neljännelle sijalle “Pyjamarama”-sinkun (jota ei ole mukana levyllä) siivittämänä.

For Your Pleasure -kiertueella Bryan Ferry alkoi kadehtimaan toden teolla Brian Enon suosiota joka tuntui jättävän varjoonsa hänet, yhtyeen todellisen johtajan. Taitavana puhujana Eno vei paitsi toimittajien huomion tarjoillen herkullisia lausuntoja, mutta hänestä oli tullut hurjien esiintymisasujensa ansiosta myös konserttiyleisöjen katseiden pääasillinen kohde. ”Eno, eno, eno! -huudot kesken keikkojen raivostuttivat Ferrya. Viimeinen pisara oli ehkä se että Eno oli myös nuorten naisfanien ehdoton suosikki joista melkoinen osa päätyikin Enon punkkaan kun samaan aikaan Ferrysta oli tullut lähinnä homomiesten palvoma. Enon asema kävi tukalaksi ja Ferryn passiivis-aggressiivsen käytöksen turhattumana hän päätti irtisanoutua yhtyeestä ennemmin kuin jäisi odottamaan potkuja.

Enon poistuminen kuvioista ei kuitenkaan Roxy Musicin nousukiitoa hidastanut sillä vain kymmenen kuukautta myöhemmin saman vuoden marraskuussa yhtye julkaisi seuraavan albuminsa Strandedin joka on vähintään yhtä loistelias kuin For Your Pleasure. Toisaalta Enollekaan ei käynyt yhtään hullummin. Muutaman vuoden sisällä hänen soolouransa tuotti albumeita jotka vetävät vertoja helposti Roxy Musicin parhaille levyille ja myöhemmin hänestä tuli tuottajana ja musiikillisena yleisvisionäärinä yksi 1900-luvun musiikkimaailman vaikutusvaltaisimmista hahmoista.

Parhaat biisit: ”In Every Dream Home a Heartache”, ”Bogus Man”, ”Strictly Confidential”, “For Your Pleasure”

Arvosana: ****

Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet:

A-puoli

1. ”Do the Strand” 4:04
2. ”Beauty Queen” 4:41
3. ”Strictly Confidential” 3:48
4. ”Editions of You” 3:51
5. ”In Every Dream Home a Heartache” 5:29

A-puoli

6. ”The Bogus Man” 9:20
7. ”Grey Lagoons” 4:13
8. ”For Your Pleasure” 6:51

Muusikot:

Bryan Ferry: vokaalit, piano, Hohner Pianet, Mellotron, huuliharppu, rytmikitara (kappale 5) Brian Eno: VCS3 syntetisaattori, taustavokaalit Andy Mackay: oboe, saksofoni, Farfisa urut Phil Manzanera: sähkökitara Paul Thompson:  rummut John Porter: basso

Tuottajat: Chris Thomas, John Anthony, Roxy Music

Levy-yhtiö: Island


One thought on “Levyarvio: Roxy Music – For Your Pleasure (1973)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: