Levyarvio: 5uu’s – The Quiet In Your Bones (2022)

The Quiet In Your Bones on 5uu’s:in seitsemäs studioalbumi.

Multi-instrumentalisti ja virtuoosirumpali David Kerman (s.1959),joka tunnetaan paremmin nimellä Dave Kerman, on yksi amerikkalaisen avantproge -kentän merkittävimmistä hahmoista. Hän on soittanut rumpalina mm. Thinking Plaguessa, Ahvakissa ja Presentissä. Kermanin uralla keskeisin yhtye on kuitenkin olla 5uu’s jonka hän perusti vuonna 1984.

Yhtyeen toinen albumi Elements (1988) syntyi yhteistyönä toisen alan yhtyeen Motor Totemist Guildin kanssa. Elementsin jälkeen 5uu’s fuusioitui Motor Totemist Guildin kanssa muodostaen yhtyeen nimeltä U Totem. Tuo yhtye teki kaksi hienoa levyä vuosien 1990-1994 välillä. U Totemin hajottua Kerman elvytti jälleen 5uu’sin multi-instrumentalisti Bob Draken (Thinking Plague) kanssa. Vuodesta 2000 alkaen 5uu’s on ollut lähinnä Kermanin sooloprojekti jossa vierailee satunnaisesti muita muusikoita. 5uu’sin kuudes levy, vuonna 2002 ilmestynyt, Abandonship näytti jäävän projektin viimeiseksi levyksi. Nyt 20 vuotta myöhemmin Kerman on palannut kuitenkin palannut 5uu’sin pariin.

Dave Kerman äänitti The Quiet In Your Bonesin pääosin yksinään kotonaan Sveitsissä suht alkeellisella laitteistolla pikku hiljaa levyä työstäen neljän vuoden (2016-2020) aikana. Suurin osa instrumenteista on Kermanin soittamia. Lisäksi ääniefekteillä ja erilaisilla musique concrète -tyyppisilllä elementeilä on hyvin tärkeä osa levyllä. Mukana on kuitenkin myös muutamia vierailijoita tuomassa lisäväriä musiikkiin.

Vierailijoista tärkein sveitsiläisessä poikkitaiteellisessa pop-yhtye Les Reines Prochainesissa vaikuttava Michele Fuchs joka soittaa siellä täällä myös trumpettia. Fuchs kuulostaa hetkittäin todella paljon Dagmar Krauselta mikä saa etenkin levyn laulumaisimmat kappaleet kuulostamaan hieman Art Bearsilta


Lue myös: Art Bears – The World As It Is Today (1981)

Art Bears -tunnelmat eivät rajoitu pelkästään Fuchsin vokaaleihin sillä koko levy tuntuu pyrkivän samanlaiseen tasapainoon hyvin avantgardistisen kokeellisuuden ja laulumaisen, etäisesti pop-musiikkia muistuttavan, materiaalin kanssa.

Yleensä 5uu’s:in kappaleet ovat melko lyhyitä, mutta tällä kertaa levyn selkärangan muodostaa kolme 11-12 minuuttista biisiä joita ympäröi seitsemän lyhyempää raitaa. Suurimmassa osassa kappaleita on vokaaleja, mutta Kermanin kirjoittamat sanoitukset ovat usein vain muutaman rivin mittaisia eikä normaaleja pop-kaavoja luonnollisesti tavoitella esimerkiksi kertosäkeiden muodossa.

Jos levyn laulumaisuus tuo mieleen Art Bearsin niin sen raskaimmat ja väkivaltaisimmat hetket puolestaan viittaavat hieman belgialaisen Presentiin jonka riveissä Kerman on soittanut. Myös The Quiet In Your Bonesin monimutkaisuus on vähintään samaa kaliiberia kuin edellä mainituilla verrokeilla. Musiikki on vuoroin kokeellisen teksturaalista, vuoroin todella musikaalisesti tiivistä ja monimutkaista. Kermanin suosimat epäsäännölliset tahtilajit ovat levyllä päätä huimaavia. Kermanin laatimassa ”lehdistötiedotteessa” droppailemat luvut ovat osastoa  35/16 ja 23/16. Eli varsin syvissä vesissä uidaan.

Hyvä esimerkki levyn kokeellisesta luonteesta löytyy sen ensimmäisestä biisistä ”Sign Maker” jossa Kerman naputtaa läpi kappaleen metallipöytää 10/8 ja 9/8 jaollisissa rytmeissä ja aivan lopussa samainen pöytä saa vielä kyytiä sähkövatkaimesta. Fuchsin dagmarkrausemaisesti valittava ääni estää kappaletta kuitenkin vajoamasta ei täysin kokeellisuuden hetteikköön. The Quiet In Your Bonesin kiehtova piirre onkin siinä kuinka monissa kappaleissa joku yksittäinen elementti onnistuu tuomaan muuten hyvin haastavaan musiikkiin pienen tarvittavan tarttumapinnan jota kautta musiikkiin pääsee sisään. 12 minuuttisessa ‘’Quills And Allissa”, joka on yksi levyn hienoimmista raidoista, se on kaihoisasti soiva trumpetti joka tuo helpotusta äärimmäisen monimutkaisen rytmiikan ja metallinkirskuisen äänimaailman keskelle.

Levyn ehkäpä paras raita on täsmälleen sen keskikohdassa kuultava 10-minuuttinen ”Routine”. Sen uljaassa keskiosiossa kilkuttava syntetisaattori-ostinato, massiivinen bassoriffi sekä hellittämättömästi polyrytmisesti päällekäyvät rummut kohtaavat upeasti Fuchsin kohtalokkaat vokaalit. Loppupuolella kuullaan myös industriaalisen äänimaiseman keskelle haudattu suht mielipuolinen urkusoolo Hamster Theaterista tutulta Dave Willeylta. On muuten aika hupaisaa että varsin raskaasti ja dramaattisesti soiva ”Routine” kuvastaa (nimensä mukaisesti) Kermanin rutiineja rauhallisessa belgialaisessa Antwerpenin kaupungissa hänen yrittäessään tappaa aikaa odotellessaan muiden Aranis -yhtyeen jäsenten (Kerman soitti Araniksen vuonna 2010 levyllä RogueForte) työpäivien päättymistä jotta musisointi voisi taas alkaa. Muuten levy on sanoituksiltaan synkempää antia. Esimerkiksi raju ”King In Coma” viittaa Nepalin kruununprinssi Dipendran raivokohtaukseen joka päättyi siihen että hän teurasti huumepäissään rynnäkkökiväärillä lähes koko muun kuninkaallisen perheen.

When I wear my combat fatigues, I feel warm and fuzzy inside. I’ll marry whomever I please, and not let the family deride.
Tanked-up on some Scotch and Hashish, Hell-bent with a King’s vendetta, This ‘aint Breakfast At Tiffany’s. Rather Dinner With Dipendra.

”King In Coma”

Lue myös

Vaikkei The Quiet In Your Bones ole kotikutoisen syntytapansa johdosta mikään varsinainen hifi-äänite niin se on silti äärimmäisen huolella laaditun oloinen pienimpiä yksittäisiä ääniä myöten. Soundeja ei myöskään ole kompressoitu lyttyyn kuten nykyisin on usein tapana vaan volyymipotikan voi (ja kannattaa!) huoletta kääntää kaakkoon ja nauttia Kermanin kieroutuneesta äänisuunnittelusta täysin palkein. Joitakin aiempia 5uu’s:in levyjä vaivannut muovisuus ei vaivaa The Quiet In Your Bonesia missään vaiheessa.

The Quiet In Your Bones on haastavaa kuunneltavaa kuten 5uu’s:in levyn kuuluukin olla ja se on vaikuttava paluu Dave Kermanilta. Levy ei todellakaan kalpene yhtyeen aiempien julkaisuiden rinnalla. Toivottavasti avantprogen moniottelija Kermanin seuraavia siirtoja ei tarvitse odottaa yhtä kauan.

(Valitettavasti Cuneiformin julkaisemaa The Quiet In Your Bonesia ei ole saatavilla kuin digitaalisessa formaatissa. Levy on helpointa hankkia Bandcampin kautta.)

Parhaat biisit: ‘’Quills And All”, King In Coma”, ”Routine”, ”Occams Razor”


Lue myös: Univers Zero – Ceux Du Dehors (1981)

Rating: 4 out of 5.
Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet

  1. Sign Maker 04:36
  2. Quills and All 12:31
  3. King In A Coma 03:25
  4. Sociopath Song 04:05
  5. Routine 10:52
  6. Immured Again Naturally 03:05
  7. That Saved A Wretch Like Me 06:21
  8. War Elephants In The Room 02:59
  9. Occams Razor 11:43
  10. Mouthfuls Of Gravel 03:28

Dave Kerman: instrumentit Michele Fuchs: vokaalit, trumpetti, baritonitorvi Liesbeth Lambrecht: alttoviulut (2) Bill Gilonis: kitara ja bassoklarinetti (4) Dave Willey: urkusoolo (5) Keith Macksoud: basokitara (9) Joel Trieger: intron kitara (9)

Tuottaja: Dave Kerman
Levy-yhtiö: Cuneiform

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: