Levyarvio: Harri Kuusijärvi Koutus – Mirage (2020)

Mirage on Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeen kolmas studioalbumi.

Harmonikka on instrumentti joka herättää kauhua suuressa osassa rock-faneja. Ja jopa yleensä avomielisissä progressiivisen musiikin ystävissä. Harmonikka eli hanuri vie ajatukset helposti jonnekin tanssilavojen ja väsyneiden suomalais-tangojen suuntaan, mutta kuten millä tahansa instrumentilla on tietenkin myös harmonikalla mahdollista tehdä hienoa ja kunnianhimoista musiikkia. Kunhan instrumenttia soittaa taitava ja visionäärinen muusikko. 

Suomessa pioneerityötä progressiivisen musiikin parissa harmonikalla on tehnyt Kimmo Pohjonen ja nyt viime vuosina seuraan on liittyny vaikuttavasti 34 vuotias Harri Kuusijärvi. Pohjosen tavoin Kuusijärvi yhdistelee virtuoosimaiseen instrumentin perushallintaan elektroniikkaa jonka avulla hän käsittelee instrumentin ääntä. Kuusijärvi ei revittele hanuristaan ehkä yhtä villejä ääniä kuin vanhempi kollegansa, mutta omaperäisen kuulaan ja modernin soundin on hänkin onnistunut luomaan.

Harmonikansoittaja-säveltäjä Harri Kuusijärvi perusti Koutus -yhtyeensä vuonna 2014. Yhtyeen kokoonpano on vuosien mittaan hieman elänyt. Miragelle tultaessa kokoonpanoksi on muodostunut Kuusijärven oman elektronisesti efektoidun harmonikan lisäksi Veikki Virkajärven sähkökitara, Mikael Myrskogin syntetisaattorit ja Jesse Ojajärven rummut.

Miragen musiikki on vaikea sijoittaa suoraan minkään tietyn tyylilajin alle. Ja eri tyylilajien rajojen välillähän se kiinnostavin musiikki usein syntyykin. Mirage on helppo luokitella jazziksi. Mutta millaista jazzia? Itse kuvailisin sitä moderniksi ja lievästi avantgardeen kallellaan olevaksi sähköisesksi jazz-rockiksi joka sisältää kaikuja paitsi kansanmusiikista, mutta myös terveen määrän vaikutteita progressiivisesta rockista. Kyseessä on siis varsin rikas mikstuura erilaisia aineksia, mutta Kuusijärvi muusikoineen on sekoittanut niistä ilahduttavalla tavalla aivan omanlaisensa coctailin.

Miragen musiikki on vuoroin kuulasta vuoroin hyvinkin räväkkää. Levy alkaa hieman yllätyksellisesti viipyilevällä ja tunnelmallisella kappaleella joka ikään kuin salakavalasti kuljettaa kuulijan sisälle yhtyeen soundimaailmaan. ”Lumi” alkaa kauniina ja hitaana tunnelmapalana. Kappale kuitenkin muuttuu hienovaraisesti loppua kohden intensiivisemmäksi. Se hyrrää runollisesti maalailevan harmonikkasooloilun ja alla tikkaavan sähkökitaraostinaton varassa todella tyylikkäästi. Kuusjärvi soittaa kappaleessa todella eeppisen melodisen ja lyyrisen harmonikkasoolon.

Seuraava kappale ”Safari” alkaa suoraan hektisemmällä otteella. Harmonikka jauhaa nopeaa vonkuvaa riffiä, kitara sooloilee vauhdikkaasti, syntetisaattori simuloi pitkin instrumenttinsa kaulaa sinkoilevaa basistia ja rumpali takoo settiään kuin viimeistä päivää. Parin minuutin jälkeen tunnelma hieman rauhoittuu, mutta rumpalin villin soiton ansiosta rytminen energia säilyy. Kuusijärvi soittaa kimurantin soolon jytisevät rummut taustallaan. Pieni tauko ja sitten sähkökitara nappaa solistisen tilan rumpalin jatkaessa yhä intensiivistä suoristustaan. Kerrassaan hienoa soittoa kaikilta!

Nimikappaleessa ”Mirage” kuullaan lyhyen bassosoolon perään Virkajärveltä varsin vaikuttavan Allan Holdsworth -henkinen ihanasti vonkuva kitarasoolo. Bassosoolo on muuten soitettu syntetisaattorilla ja kosketinsoittaja Myrskogin rooli pitkin levyä onkin hoitaa toisaalta basistin virkaa ja toisaalta luoda tunnelmallisia tekstuureja ja äänitehosteita. Varsinaisia kosketinsoitinsooloja häneltä ei juuri kuulla. Niin paljon kuin yleensä rakastankin välillä keskittyä juuri bassokitaristin touhuihin niin pakko myöntää että ratkaisu tällä levyllä toimii eikä ”oikeaa basistia” tule ikävä missään vaiheessa.

Neljäs kappale ”Dark Matter” on levyn energisin. Sähkökitara junttaa epäsäännöllisessä tahtilajissa surisevaa reilusti säröytettyä riffiä, rumpalin antaessa kaoottisen kuuloisesti vauhtia. Puolivälissä kuullaan abstraktimpi hiljainen osuus ja sitten mennään taas.

Edellä mainitut neljä ensimmäistä kappaletta ovat mielestäni levyn parhaat biisit, mutta Mirage jatkaa silti tasaisen laadukkaana loppuun asti ja kantaa hienosti koko 49 minuuttisen kestonsa. Tai ainakin melkein ainakin. Levyn päättävä hidas ja minimalistinen Pac-Man -henkisen elektronisen piipityksen varaan rakannettu ”Apina Revisited” ei oikein itseäni jaksanut innostaa. Pariminuuttisena outrona se olisi vielä toiminut, mutta kun viisi minuuttisena koettelee ainakin oma kärsivällisyyttä vaikka myönnettäköön että loppua kohden se muuttuu hieman kiinnostavammaksi.

Levyn soundimaailma on niin äänitysteknisesti kuin taiteellisestikin laadukas, mutta hieman nipotettavaa keksin siitäkin. Ojajärvi soittaa osassa kappaleita sähkörumpuja ja turhan steriileinä kopsahtelevat rumpusoundit häiritsevät paikoitellen ja ovat mielestäni ainoa vakava särö muuten varsin hienolta kuulostavassa levyssä.

Koutus julkaisi vuonna 2020 myös mainion konsettialbumin Live In Helsinki. Koutus onkin kolmen studiolevyn ja kahden livelevyn julkaistuaan osoittanut olevansa yksi suomalaisen modernin ja kokeellisen jazzin kirkkaimmista toivoista. Omissa kirjoissani Koutus loikkasi Miragen myötä Njet Njet 9:n, Mopon ja Virran ohi tämän hetken kiinnostavimmaksi kotimaiseksi jazz-rock yhtyeeksi. 

Parhaat biisit: ”Lumi”, ”Safari”, ”Mirage”, ”Dark Matter”

Rating: 4 out of 5.
Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet

  1. Lumi 07:06
  2. Safari 04:45
  3. Mirage 07:56
  4. Dark Matter 07:10
  5. Azulin iltapäivä 04:13
  6. Visit Lapland 06:02
  7. Kaamos 07:50
  8. Apina Revisited 04:51

Muusikot:

Harri Kuusijärvi: harmonikka, elektroniikka Jesse Ojajärvi: rummut, perkussiot Veikki Virkajärvi: sähkökitara Mikael Myrskog: syntetisaattorit, elektroniikka

Tuottaja: Harri Kuusijärvi
Levy-yhtiö: Eclipse Music

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: