Levyarvio: Gilbert Artman – Urban Sax (1977)

Kun elää musiikin parissa jatkuvaa Indiana Jones -elämää etsien kaikenlaista mielenkiintoista kuunneltavaa, sattuu joskus eteen sellaisia teoksia joiden edessä on täysin hampaaton, mykistynyt ja täynnä jonkinlaista sekavaa ihastusta ja arvostusta. Tällaisia ovat olleet mm. Magman Mekanïk Destruktïẁ Kommandöh, King Crimsonin alkupään levyt jne. Näitä on kyllä…

Olen aina ollut heikkona jylhiin äänimaisemiin. Elokuvissa kunnon orkestraatiot saavat joskus hillittömän hienoja fiiliksiä. Jotkut muistavat Avaruusseikkailu 2001 elokuvan ja Philip Glassin Koyaanisqatsin missä musiikki ja kuva limittyvät unohtumattomasti. Tässä levyssä on jotakin samaa mystiikkaa.

Ranskalainen kosketinsoittaja, rumpali ja säveltäjä Gilbert Artman on joillekin tuttu Lard Free krautrock -yhtyeestä. Miehen minulle tuntemattomampi sivupolku on Urban Sax projekti, jonka Gilbert aloitti 1973. Lukuisien erilaisten puhaltimien kokoonpano saattoi kasvaa jopa 200 muusikkoon. Ja minne Artman menikin konsertoimaan, hän pyysi mielellään myös paikallisia soittajia mukaan. Ja nuo esiintymisetkään eivät kuulemma olleet ihan tavanomaisia konsertteja. Avaruusasuja kaasunaamareita ja post-apokalyptistä meininkiä tuolloin seitkyt ja kahdeksankymmenluvulla. Itse asiassa tuo näky on tänä korona-aikana tullut varsin tavanomaiseksi. Joten sesiitä erottuvuudesta näinä päivinä. Mutta tuolloin ne varmasti olivat hätkähdyttävä yhdistelmä ääntä ja performancea.

”The original musical principle is ”continuous sound”, around which build and develop poly-rhythmic loops, modulated and nested in a partition and a principle of ”distant sound” allowing to question the listening audience. It is about linking audio and visual performances. The music is semi repetitive, with evolving pieces of different colors. Entire saxophone family is represented: sopranos, altos, tenors and bass baritones. Although the group adapts to each place setting, the basic structure is the distribution of musicians on 4 or 5 scenes surrounding the public, allowing the movement of sound around it, and continues generally by the grouping of musicians on the front stage.”

Ja tuo soundi todellakin on tyrmäävä. Se on kuin valtava tsunamiaalto jonka edessä voi vain joko jähmettyä tai paeta. Minä jäin vain paikalleni ja annoin soundin viedä. Se on oikeasti edestakaisin vellovaa minimalistista saksofoonivallia jonka voimakkuus nousee ja laskee. Se on yhtä aikaa hämmentävää ja kiehtovaa kuin Lynchin leffa. Välillä naisvokaaleita, jotka muistuttavat zeuhlista. Muutenkin kappale tuntuu elävän kuin hengittävä olento. Eikä sitä voi keskeyttää. Kummallakin puolella on aika samanlainen noin 20 minuuttinen kappale. Hieman sitä ihmettelin, mutta voihan tähänkin päteä tuo minun tauluvertaus, että kaksi abstraktia taulua vierekkäin luo jonkinlaisen yhteisen kokonaisuuden. Eräänlaisen Artmanin sielunmaiseman kaukaiselta planetalta, jossa kuu nousee kaksi kertaa miltei samanlaisena.

Levy on pysäyttävä. Niin brutaalin raakaa ja niin maagisen kaunista sekä melankolisen haikeaa on vaikea edes kuvailla.

Tämä on varmasti sellaista musiikkia, joka ei kaikille uppoa, mutta minimalismin, ambientin ja modernin klassisen musiikin ystäville ehdottomasti suositeltava…. ainakin kerran.

”Then the finale…honking, wailing, primal screaming, over a plodding one-note bass that Klaus Blasquiz would’ve been proud of and strings that sound alternate between Stravinsky and Stockhausen, with guitar clangers right out of some of Rhys Chatham’s more formula-based work and this repeating melody that sounds like Count Basie as filtered thru Philip Glass. Tres apocaliptique, to use this stuff’s mother tongue. Man…this must’ve been what went on in Sun Ra’s brain as he was trying to get to sleep every night. It’s powerful! Strange, too.”

Lainaukset :
Julian Cope presents Head Heritage Urban Sax: ”Fraction sur le Temps”  Reviewed by Lugia, 04/01/2004 ja Wikipedia.

Arvosana: ****

Kirjoittaja: OLLI SALO


Lisää kirjoituksia jazz-musiikista täältä >

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: