Bill Rieflin (1960-2020) ja levyt The Repercussions of Angelic Behavior ja Birth Of A Giant

bill_rieflin
Bill Rieflin (Kuva: Tony Levin)

Amerikkalainen multi-instumentalisti William Frederick Rieflin (1960-2020) lienee nykyään tunnetuin roolistaan King Crimsonissa. Rieflin liittyi yhtyeen uuteen laajennettuun kokoonpanoon vuonna 2013 ystävänsä Robert Frippin pyynnöstä täyttäen yhden yhtyeen kolmesta rumpujakkarasta. Rieflin taisteli vuosia syöpää vastaan ja joutui jättämään välillä paikkansa Crimsonissa väliaikaisesti ja lopulta palaten soittamaan koskettimia.

Ennen King Crimsonia Rieflin työskenteli 1990-luvulla etenkin industrial – ja metallipiireissä soittaen mm. Ministryssa, Swansissa ja myöhemmin R.E.M.:in kiertuerumpalina. Rieflinin Crimson-yhteydet alkoivat jo 90-luvun lopulla jolloin hän työskenteli Frippin ja Trey Gunnin kera levyillä Birth Of A Giant ja The Repercussions of Angelic Behavior. Nämä levyt esitellään tässä artikkelissa.

Syövän uuvuttama Rieflin kuoli Seatlessa maaliskuun 24. päivä 59 vuotiaana.


Rieflin, Gunn & Fripp: The Repercussions of Angelic Behavior

repercussionsWarr-kitaristi Trey Gunn oli Robert Frippin keskeinen siipimies 90-luvulla. Tällä trio-levyllä Fripp ja Gunn ottivat rumpalikseen Bill Rieflinin jolla ei tätä ennen ollut juurikaan yhteyttä proge-tai edes King Crimson -kuvioihin. En tiedä täsmälleen miten Fripp ja Rieflin alun perin tapasivat mutta heistä tuli nopeasti erittäin hyvät ystävät mikä johti myös Rieflinin yhteistyöhön Frippin vaimon Toyah Wilcoxin kanssa yhtyeen The Humans muodossa. Lopulta Rieflin liittyi myös King Crimsonin jäseneksi vuonna 2013.

The Repercussions of Angelic Behavior on täysin improvisoitua instrumentaalimusiikkia pitkälti samassa hengessä kuin King Crimsonin kokeelliset 90-luvun lopun ProjeKcts-levyt. Ja itseasiassa jos tämä laskettaisiin ProjeKct-levyjen joukkoon niin mielestäni se olisi yksi parhaista. Sittemmin ilmeisesti Fripp on laskenut levyn osaksi King Crimson kaanonia sillä se on mukana Crimsonin 2019 julkaistulla jättiläismäisellä Heaven And Earth -boksilla.

Levy julkaistiin aikoinaan seuraavan hieman kryptisen, mutta itseasiassa varsin hyvin levyä kuvaavan, saatteen kera:

The Repercussions of Angelic Behavior:
is a live recording
is a studio record
is improvised
is composed
is a companion disc to Rieflin’s ’Birth of a Giant’
is a companion disc to King Crimson’s ProjeKct series
is an exciting and indispensable adventure into the musical unknown
is the medium for the release of the cover art
is considered in exactly the same way by Rieflin, Fripp, and Gunn alike
is a source of differing opinions between Rieflin, Fripp, and Gunn
all of the above
some of the above
none of the above
Everything on this record is intentional.
Except where not.

Kolmikon soitto levyllä on virtuoosimaisen notkeaa vaikka yltyykin välillä myös varsin raskaaksi tykitykseksi. Vastapainoksi kuullaan riittävästi myös kepeämpi ja leijailevampia osuuksia. Kaiken kaikkiaan The Repercussions of Angelic Behavior on todella villiä musiikkia. Koko trio ottaa kaiken irti soittimistaan ja erityisesti Trey Gunn, joka King Crimsonissa oli jäänyt hieman Tony Levinin varjoon päästetään hienosti irti. Gunn pääsee levyllä todella hyvin esiin Warr-kitaransa kanssa jolla hän soittaa tällä kertaa pääasiassa bassomaisia kuvioita. Fripp puolestaan ottaa luovasti kaiken irti uusista kitarasyntetisaattoreistaan ja soittaa efektikikkailuiden ohella myös joitakin todella viiltäviä ja upeita sooloja. Rieflin soittaa jonkimoista sähkörumpunen ja tavallisten rumpujen hybridiä ja pysyy mainiosti mukaan Crimson-virtuoosien melskeessä.

The Repercussions of Angelic Behavior on ymmärtääkseni enemmän tai vähemmän täysin improvisoitua musiikkia. Ja vaikka Crimsonilla on pitkät perinteet hienojen vapaiden improvisaatioiden saralta niin silti tämä levy yllättää positiivisesti monessa kohtaa. On vaikea käsittää että jotkut pystyvät heittämään ihan lonkalta tälläistä matskua.

Siinä että Rieflin ajettiin sisään King Crimsoniin tälläisen projeKctsmaisen levyn kautta on jotain hyvin sopivaa. ProjeKctsien tarkoitus nimittäin oli etsiä uusi suuntia ja näkemyksiä King Crimson -musiikille. Tällä kertaa musiikin sijasta löytyi luova ja hieno musiikko.

Parhaat biisit: ”Lost And Found Highway”, ”Heard, Not Seen”

Arvosana: ****½


Bill Rieflin: Birth Of A Giant (1999)

birth_of_a_giantBirth Of A Giant on Bill Rieflinin ainoa soololevy ja se tehtiin heti Robert Frippin ja Trey Gunnin kanssa tehdyn The Repercussions of Angelic Behavior -levyn perään.

Birth Of A Giant on kerrassaan mainio raskaasti soiva taiderocklevy. Levyn musiikissa kuuluu kaikuja sekä King Crimsonin ja David Bowien (erityisesti levy Outside tulee mieleen) suunnalta ja yleisemmin myös industrial-musiikista. Taiderockin sijasta musiikkia voisi kutsua myös ehkäpä industrial progeksi.

Rieflinin itsensä tuottama levy soundaa upean tuhdilta. Levyllä on monta instrumentaalikappaletta, mutta Rieflin myös laulaa monessa kappaleeessa eleettömän tyylikkäästi. Rieflin soittaa levyllä mm. kaikki rummut, bassot ja koskettimet. Trey Gunn soittaa muutamassa kappaleessa Warr-kitaraa, mutta erityisesti Robert Frippillä on iso rooli albumilla hänen roiskiessa pitkin levyä toisaalta meluisia atonaalisia sooloja ja toisaalta leijailevia soundscapeja tai kitarasyntetisaattorin avulla luotuja pianomaisia juoksutuksia.

Levyn kohokohta onkin ”Spy Thriller” jonka Rieflin ja Fripp soittavat kahdestaan. Nimensä mukaisesti biisissä on jännä agenttijännäri tunnelma ja kappaletta värittää Frippin sähäkästi ja käärmemäisesti iskevät kitarajuoksutukset. Rieflin takoo rumpuja tuhdisti ja laskettelee vokaalit lakoniseen sävyyn. ”Spy Thriller” tuo hieman mieleen Frippin ja Bowien hedelmällisen yhteistyön 70/80-luvun vaihteessa, mutta vahvasti modernisoituna.

Birth Of A Giant on vahva ja omaperäinen kokonaisuus onkin sääli ettei Rieflin jatkanut lupaavasti alkanutta soolouraansa pidemmälle.

Parhaat biisit ”Open Mouth”, ”Spy Thriller” ja ”Ballad Of Maria Banter”

Arvosana: ****

Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Lisää King Crimson-aiheisia kirjoituksia löydät täältä >

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: