Viikon teos 1. Supersister: Present from Nancy (1970)

Ensimmäiseksi levyksi olen valinnut Gnosis-tietokantahaun avulla itselleni aiemmin tuntemattoman, paljon kiitosta saaneen levyn, hollantilaisen Supersister-yhtyeen vuonna 1970 julkaistu esikoislevyn Present from Nancy  joka osui silmääni korkean arvionsa vuoksi.

Present from Nancyn ensivaikutelma on intensiivinen groove, ja taianomainen tunnelma. Mieleeni juolahti ensimmäisenä ELP, sillä levyllä ei kuulla kitaraa, ja sitä enemmän sitten sähköurkuja, usein särötettyjä. Runsas huilunsoitto ja onnahtelevat improvisaatiot tuovat mieleen Caravan-yhtyeen. Levy pitää otteessaan alusta loppuun, sillä se kuulostaa tuoreelta ja seikkailunhaluiselta. Rumpali on soittajana viimeistelty ja virtuoottinen, muuten laulu- ja soittosuorituksiin liittyy Canterbury-skenemäistä viimeistelemättömyyttä. Levy lasketaankin kuuluvaksi, kaikesta hollantilaisuudestaan huolimatta, ”Canterbury-skeneen” luultavasti eritoten jazz-rockiin viittaavien jamitteluosuuksiensa vuoksi.

Mitään varsinaisesti uutta tällä levyllä ei minun korvaani tarttunut, suurinta ihailua ja ihmetystä herättää ajatus, että vuonna 1970 Hollannissa tehtiin näin valmis progelevy. Levyn instrumentalistit eivät ole mitään pioneereja (rumpali on mahdollinen poikkeus), jazzin harmoniamaailmasta osin ammentavissa sävellyksissä on varmasti ainakin Alankomaiden kevyen musiikin skenessä rikottu rajoja, mutta kyllä niitä aika usein vaivaa riffitelytauti, joka ei anna tilaa melodiankehittelylle. Tämän voi hyvin ymmärtää, sillä levytyshetkellä vaihtojakoisissa tahtilajeissa kiemurtelevat riffit varmasti kuulostivat aivan toisella tavoin tenhovoimaisilta.

Onko levy progressiivinen teos? Mielestäni selvästi kyllä, sillä levy ratsastaa progressiivisen rockin suurella aallolla. Omana aikanaan, vain vuosi King Crimsonin esikoislevyn julkaisemisen jälkeen yhtye on ollut todella ajoissa liikkeellä, sillä Hollannin ja Britannian välinen kulttuurivaihto ei ollut samalla lailla mutkatonta kuin Internetin aikakaudella.

Kirjoittaja: SAKU MANTERE

Viikon teos -sarja esitellään täällä.

fb_cta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: