Levyarvio: Sebastian Fagerlund – Drifts, Stonework & Guitar Concerto ”Transit” (2018)

Sebastian Fagerlund (s. 1972) on yksi suomalaisen taidemusiikin merkittävimmistä nykysäveltäjistä. Fagerlundin ura on saanut nostetta viime vuosina etenkin tiiviistä yhteistyöstä Radion Sinfonia Orkesterin (RSO) ja kapellimestari Sakari Oramon (s. 1965) kanssa. Toisin kuin monet muut aikalaisensa Fagerlund tekee enimmäkseen tonaalista musiikkia, mutta sellaisella voimalla ja intensiteetillä joka tekee siitä aina hyvin modernin kuuloista.

Myös tämä Fagerlundin viimeisin levytys Drifts, Stonework & Guitar Concerto ”Transit” tehty RSO:n kanssa, mutta kapellimestari Hannu Linnun (s. 1967) johtamana.

Levyn avaava 11 minuuttinen orkesterisävellys ”Drifts” (sävelletty 2015 – 16) on yksi Fagerlundin upeimmista sävellyksistä toistaiseksi. Hiljaisen uhkaavana ja hitaasti alkava kappale kasvaa pikku hiljaa energiaa kooten ja tummanpuhuvana matalissa rekistereissä vellovat äänivallit puhkotaan välillä särmikkäästi rytmisillä varsin väkivaltaisilla iskuilla ja toisaalta uljaasti soiville fanfaareilla. Intensiivistä ja raskasta musiikkia, mutta omalla tavallaan myös jotenkin todella kaunista.


Lisää artikkeleita taidemusiikista täällä

Seuraavana vuorossa oleva 15 minuuttinen ”Stonework” (2014 – 15) on myös suurelle orkesterille sävelletty teos. ”Stonework” on melko saman tyylinen kuin ”Drift” ja nämä sävellykset ovatkin trilogian kaksi ensimmäistä osaa. Trilogian kolmas osa ”Water Atlas” kantaesitettiin huhtikuussa 2014, mutta sitä ei ole vielä tätä kirjoittaessa levytetty. ”Driftsin” tavoin ”Stonework” on hyvin tummasävyistä vahvojen rytmiosuuksien sävyttämää musiikkia. Kokonaisuutena ”Stonework” on kuitenkin hieman monimutkaisempi, monisävyisempi ja vauhdikkaampi teos. ”Stonework” sisältää upean kompleksisen kontrapunktia hyödyntävä kehittelyjakson. Fagerlundin orkestraatio on rikasta ja Linnun johtama orkesteri soittaa äkkinäiset tempovaihtelut ja muut koukerot upean tiukasti.

Levyn päättää noin 22 minuuttinen kitarakonsertto ”Transit”. Soolokitaristina kappaleessa on Ismo Eskelinen. ”Transit” on edeltäjiään hiljaisempi ja ikään kuin läpikuultavampi orkestraatioltaan. Eskelisen akustinen kitara tanssii pinnalla ja orkesteri soittaa taustalla usein hiljaa ja hyvin minimalistisesti. Välillä Fagerlundin käyttäessä orkesterin tehoja massiivisesti ja itselleen tyypillisesti akustinen kitara tuntuu jäävän hieman jalkoihin. Kokonaisuutena ”Transit” ei tunnu ihan yhtä vakuuttavalta ja eheältä teokselta kun ”Drifts” ja ”Stonework”. Olisi äärimmäisen kiinnostavaa kuulla mitä Fagerlund saisi aikaiseksi orkesterin ja sähkökitaran yhteentörmäyksestä. Tuntuu että Fagerlund olisi nyky-taidemusiikkisäveltäjistä juuri oikea mies yhdistelemään orkesteria ja rock-instrumentteja.

Drifts, Stonework & Guitar Concerto ”Transit” -levy  ei yllä mielestäni aivan Fagerlundin edellisten orkesterilevytysten Isola (2011) ja Darkness In Lightin (2015) tasolle, mutta komeaa taidemusiikkia se silti on ja on hyvin mahdollista että en ole vielä vain sisäistänyt tätä levyä samalla tavalla kuin noita edeltäjiään.

Kuten aiemmetkin BIS-yhtiölle levytetyt Fagerlundin levyt myös Drifts, Stonework & Guitar Concerto ”Transit” kuulostaa upealta soundiensa puolesta ja on parhaimmillaan suurella voluumilla soitettaesa.

Parhaat biisit: ”Drifts” ja ”Stonework”


Rating: 4.5 out of 5.
Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet

  1. Drifts 11:58
  2. Stonework 15:43
  3. Guitar Concerto ”Transit”: I. Moderato con anima 5:32
  4. Guitar Concerto ”Transit”: II. Intenso, liberamente 2:59
  5. Guitar Concerto ”Transit”: III. Espressivo 4:37
  6. Guitar Concerto ”Transit”: IV. Ritmico 3:05
  7. Guitar Concerto ”Transit”: V. Brillante 1:26
  8. Guitar Concerto ”Transit”: VI. Intenso 4:39
Levy-yhtiö: BIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: