Vastavirtaan osa 13: Jethro Tull – Stormwatch (1979)

Vastavirtaan-sarjassa Saku Sipi arvioi proge-levyjä joilla on alan harrastajien piirissä kyseenalainen ellei jopa halveksuttu maine.

Saku on eri mieltä!


Stormwatch on Jethro Tull -yhtyeen albumi vuodelta 1979.

Jethro Tull oli voimiensa tunnossa vuonna 1978, kun vuotta aikaisemmin yhtyeen kokoonpano oli laajentunut kuusimiehiseksi pitkäaikaisen taustajäsenen, kosketinsoittaja/sovittaja David Palmerin liittyessä kokoonpanoon. Yhtye julkaisi ns. Folk rock -trilogiaan kuuluvat albumit Songs From the Wood (1977) sekä Heavy Horses (1978) jotka menestyivät oikein miellyttävästi. Kokoonpano oli näihin aikoihin myös uskomattomasta keikkakunnossa, kunnes basisti John Glascockin sydämen vajaatoiminta alkoi haittaamaan menoa, eikä asiaa helpottanut miehen railakas elämäntyyli. Glascock joutui sivuun kokoonpanosta syksyllä ’78, jolloin häntä tuurasi sessiomuusikko Tony Williams. Glascock saatiin kuitenkin joksikin aikaa takaisin ruotuun alkuvuodesta ’79, jolloin Tull alkoi työstämään uutta albumiaan Maison Rouge -studiolla Lontoossa.

Albumi polkaistaan käyntiin menevällä ”North Sea Oil” kipaleella, joka on perinteistä menevää, mutta mutkikasta rockia, jota Jethro Tullilta on totuttu kuulemaan. Kappaleella valokeilaan pääsee rumpali Barriemore Barlow, jonka Led Zeppelin-pamputtelija John Bonham aikanaan nimitti parhaaksi tietämäkseen rumpaliksi. ”North Sea Oil”:n tuplabasareilla höystetyn outron kuultuani en ihmettele yhtään tätä lausuntoa!

Kakkoskappale ”Orion” alkaa raskaan poljennon omaavalla kertosäkeellä, kunnes siirtyy seesteisempiin tunnelmiin Ian Andersonin alkaessa laulamaan ensimmäistä säkeistöä kaihoisan ja lohduttoman kuuloisesti. Andersonin vokaalit ovatkin ne, jotka tekevät tästä kappaleesta yhden suosikeistani Jethro Tullin tuotannosta. Ian onnistuu laulullaan tavoittamaan sellaisen melankolisen ja lohduttoman tunnelman, joka iskee allekirjoittaneeseen kuin kymmenen kilon leka. Nostaisinkin siis Andersonin laulusuorituksen näillä saatesanoilla hänen kaikkien aikojen parhaakseen.

Tästä siirrytään hitaaseen balladiin, jonka nimi on yksinkertaisesti ”Home”. Anderson taisi tähän aikaan olla parhaimmillaan laulajana, sillä myös tällä kappaleella hänen laulunsa on todella kaunista ja miellyttävää kuunneltavaa. Myös David Palmerin hieno jousisovitus ansaitsee esillenoston, sillä se on loistava kruunaus jo ennestään niin kauniille ja virheettömälle kappaleelle.

Neljäs kappale on pitkä ja eeppinen ”Dark Ages”, joka edustaa sekin sekä albumin, että koko yhtyeen parasta materiaalia. Bändin muidenkin pitkien ja eeppisten kappaleiden tapaan on tämäkin hitaasti itseään kasvattava hyytävän upea teos. Kappale on myös Jethro Tullia raskaimmillaan, sillä ensimmäisen kertosäkeen jälkeen alkava meno-osuus tuo vahvasti mieleeni 70-luvun Black Sabbathin. Kitaristi Martin Barren soittama herkullinen säröriffi on hyvin samankaltainen, kuin mitä Tony Iommi viljeli Sabbathin sen aikaisilla albumeilla. Kappaleessa on myös Barlow:n (joka muuten on kappaleella ihan liekeissä!!) lyhyt rumpusoolo, jonka jälkeen kappale palaa alun rauhallisempiin tunnelmiin.


Lue myös: Levyarvio – Jethro Tull: Thick As A Brick (1972)

Stormwatch on siitä poikkeuksellinen Jethro Tull -albumi, että se sisältää peräti kaksi instrumentaalikappaletta. Seuraavaksi kuulemme niistä ensimmäisen, joka on nimeltään ”Warm Sporran”. Kappaleessa on loistava, jokseenkin merellinen tunnelma ja Andersonin huilu näyttelee suurta osaa tässä hienossa kappaleessa. Anderson loistaa myös toisen soittimen soitossa tässä kappaleessa, nimittäin basson, jonka hän otti asiakseen soittaa levyllä sen jälkeen kun John Glascock oli passitettu toistamiseen sairaslomalle.

Kuudes kappale on raskaasti rokkaava ”Something’s on the Move”, joka lukeutuu albumin energisimpiin esityksiin. Kappaleen tähdiksi nostaisin kitaristi Barren, jonka soittama komea riffi on yksi hienoimpia ja muistettavimpia bändin tuotannossa sekä rumpali Barlow:n, joka soittaa kappaleen omalla mukavan koukeroisella ja kompleksisella tyylillään.
Seuraavaksi siirrymme jälleen hieman rauhallisempiin tunnelmiin kahden menopalan jälkeen kauniin ”Old Ghosts” kappaleen muodossa. Kappaleesta jää päällimmäisenä mieleen hieno kertosäe, sekä intensiteetti jolla yhtye soittaa kappaleen.

Kahdeksas kappale ”Dun Ringill” on komea akustinen veisu, jollaisen Anderson tapasi säveltää lähes jokaiselle yhtyeen albumille. Noista lukuisista Jethro Tullin akustisista kappaleista tämä ei ihan sinne kirkkaimpaan kärkeen kirjoissani yllä, mutta on se oikein hieno osa kokonaisuutta ja mukava välipala kahden kunnianhimoisemman kappaleen välissä.

Toiseksi viimeinen kappale edustaa myös albumin pidempää ja koukeroisempaa progeosastoa. Kauniisti ja koruttomasti pianolla ja Andersonin laululla alkava ”Flying Dutchman” lähtee hiljalleen kasvamaan kauniiksi ja jylhäksi proge-minieepokseksi. Tämäkin kappale osoittaa Jethro Tullin tämänaikaisen kokoonpanon raudanlujan soittotaidon ja intensiteetin musiikkiin, jota he soittavat.

Albumin päättää sydäntäsärkevän kaunis instrumentaali ”Elegy”, jonka David Palmer sävelsi isänsä poismenon jälkeen hänen muistolle. Tämä kappale saattaa albumin päätökseen sen ansaitsemalla tavalla, enkä olisi parempaa päätöstä tälle upealle levylle osannut odottaakaan!
Stormwatch on kaikin puolin upea joutsenlaulu Jethro Tullin 70-luvun kokoonpanolle ja lukeutuu ehdottomasti omiin suosikkeihini yhtyeeltä. Albumi jää harmittavan usein kahden edeltäjänsä varjoon ja tämä jos jokin on Jethro Tullin tuotannon unohdettu mestariteos!

Parhaat biisit: ”Orion”, ”Home”, ”Dark Ages”, ”Old Ghosts”

Arvosana: *****

Kirjoittaja: SAKU SIPI

Muut Vastavirtaan -sarjan artikkelit löydät täältä >

2 thoughts on “Vastavirtaan osa 13: Jethro Tull – Stormwatch (1979)

Add yours

  1. Mielestäni Stormwatchilla on jonkin verran väsynyttä ja pakotettua menoa, varsinkin ”Dark Agesissa”. Toisaalta olen samaa mieltä, että sillä on monia hienoja kappaleita. Asetun omalta osaltani vastavirtaan sanomalla, että se on selvästi parempi albumi kuin edeltäjänsä Heavy Horses, jonka arvostusta olen aina ihmettelyt.

    Tykkää

Jätä kommentti

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑