Viikon Teos 33: Steve Reich – Drumming (1971)

Steve Reich: Drummig, esittäjänä Colin Currie Group (2018)

Joskus on hauska pysähtyä kuuntelemaan tahatonta polyrytmiikkaa. Kun useamman liikennevalon jalankulkijoiden punaista valoa ilmaiseva katkonainen piipityssignaali kuuluu yhtä aikaa, syntyy kudos, jossa eritempoiset rytmit kohtaavat ja erkanevat. Samanlainen vaikutelma syntyy jos seuraa punaisissa valoissa kääntyvien kaistalla edessä olevan auton ja oman suuntavilkun eritempoisen rytmin kudosta. Siksi olenkin leikkisästi nimennyt polyrytmisen ilmaisun ”liikennevalorytmiksi”.

Liikennevalorytmejä saa tuta yltäkylläisesti Steve Reichin Drumming-teoksessa, joka valmistui vuosien 1970-1971 välillä, ja josta Colin Currien yhtye teki vuonna 2018 uuden, mainion levytyksen. Steve Reichia pidetään Philip Glassin ja Terry Rileyn ohella minimalismin tyylisuunnan perustajana, ja tätä varhaisteosta voidaankin pitää minimalismin ensimmäisenä mestariteoksena. Liikennevaloilmiö on Reichille ominainen rytmin muokkaamisen keino, jota kutsutaan ”vaiheistamiseksi” (’phasing’).

Drumming-teos on neliosainen. Ensimmäisen osan esittävät bongorummut ja miesvokalisti, toisen osan marimbat ja naisäänet, kolmannen osan kellopelit, pikkolohuilu ja viheltäjä, ja neljännen kaikki muusikot yhdessä. Teoksen osat rakentavat tyypillisesti rytminen elementti kerrallaan, yksinkertaisista rytmeistä entistä monimutkaisemmiksi lisäämällä aina yksi isku kerrallaan. Tällainen arkitehtonisen rakentava tekniikka tekee teoksesta jännittävän, sillä uuden iskun lisääminen muuttaa rytmisen kudoksen luonteen. Vaiheistamistekniikkaa kuullan usein kun kudos on rakennettu, ja jokin kudoksen osa lähtee ”kiilaamaan” tai karkuun muilta ja palaa lopulta alkupisteeseensä otettuaan ”perän kiinni”.

Drumming on oma suosikkini Reichin tuotannosta, sillä lyömäsoittimien käyttö tuo minusta julki minimalismin idean raa’alla ja ilmaisuvoimaisella tavalla. Hypnoottiset rytmit kaappaavat mukaansa ja niiden muuntelu pitää jännitettä yllä.

Kirjoittaja: SAKU MANTERE

Muut Viikon teos -sarjan osat löydät täältä.


fb_cta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: