Viikon Teos 18: Edgar Varèse – Amériques (Chicago Symphony Orchestra johtajanaan Pierre Boulez)

Frank Zappa toivoi äidiltään viisitoistavuotislahjaksi kaukopuhelua. Hän halusi soittaa suosikkisäveltäjälleen Edgar Varèselle, New Yorkissa asustavalle ranskalaiselle siirtolaiselle (lisävalaistusta Zappan elämänkerrasta tai http://frankzapppa.blogspot.com/2014/03/phone-call-to-varese.html).  Varèsen vaikutus kuuluukin Zappan sävellyksissä selvästi, eritoten kunnianhimoisessa perkussioiden käytössä, mikä leimaa Zappan sävellyksiä kautta linjan. Ranskalaisen maestron sävelkielessä yhdistyy kuitenkin vanha maailma uuteen maailmaan, kun Zappa taas on leimallisesti amerikkalainen säveltäjä.

Amériques on varhaisin tuleville polville säilynyt Varèsen teos, ja monessa mielessä hänen mestariteoksensa. 25-minuuttia kestävä, vuonna 1921 julkaistu ja vuonna 1927 revidoitu teos alkaa Debussyyn viittaavalla rehevällä puhallinosalla, mutta kohta soivat jo sireenit uuden maailman teknologisen dominanssin merkiksi. Teoksen keskivälissä vasket viittaavat Stravinskyn Kevätuhriin (erityisesti 14 minuutin jälkeen esiintyvä neljän nuotin nouseva ja laskeva jono), ja paikoin perkussiot muistuttavat Kevätuhrin rituaalimaisia tansseja. Perkussio-osat kuitenkin ovat paljon Kevätuhria monimutkaisempia ja niiden rooli on vaihtelevampi; ne eivät pelkästään aja rytmiä eteenpäin, vaan osallistuvat aktiivisesti temaattiseen kehittelyyn.

Amériquesissa teknologian hallitsema uusi, moderni maailma esiintyy yhtäältä matemaattisen tarkkoina perkussiojaksoina, toisaalta rumuuden rajoja koettelevina sireeneinä. Teknologian edistys ja tuhovoima kulkevat rinta rinnan. Vanha maailma pilkistää välistä sadunomaisina ja nostalgisina vaikutteina, jotka kilpailevat uuden maailman kanssa.

Nautiskelemme levyn toisen Zappaan liittyvän ranskalaisen taidemuusikon, Pierre Boulezin johtamana. Boulez oli oman tiensä kulkija, joka oli valmis järkyttämään taidemusiikkipiirejä johtamalla Zappan musiikkia yhtyeensä kanssa. Boulez oli Zappan tapaan erittäin vaativa yhtyeenjohtaja, jonka työ Amériquesin monimutkaisten rytmien kanssa on armottoman tarkkaa.

Kirjoittaja: SAKU MANTERE

Muut Viikon teos -sarjan osat löydät täältä.


fb_cta

2 thoughts on “Viikon Teos 18: Edgar Varèse – Amériques (Chicago Symphony Orchestra johtajanaan Pierre Boulez)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: