Levyarvio: Gryphon – ReInvention (2018), arvio 1

Aika hieno come-back -levy vaikkei tässä pyörää uudelleen keksitä. Näyttää siltä kuin rapiat 40 vuotta olisi pyyhkäisty Gryphonin seitkytluvunmatskun ja tämän hetken välistä. Silti se ei kuulosta vanhanaikaiselta, eikä kulahtaneelta. Päinvastoin. Se on juuri sitä mitä tässä ajassa ehkä tarvitaankin. Optimistista, huumoripitoista mutta silti välillä pakahduttavan kaunista.

Kun kuuntelin tätä eka kertaa, en tiennyt tästä levystä juuri muuta kuin satunnaisia kommentteja. Silti musiikin yllätys oli melkoinen. Oliko Gryphon tosiaankin näin hyvän kuulosta? Vertailukohtiakin on useita, vaikkakin vain hitusen mausteena. Araniksen kamariprogesta Jethro Tulliin ja aina aasilla ratsastaen canteburyn kautta Van Dyke Parksiin, Gentle Giantia ja Monty Pythonia sekä muuta englantilaista perinnefolkkia unohtamatta. Eli melkoisen monenlaisesta tyylilajien kirjosta on kyse, mutta maustetta siis vain sen verran, että mielikuva syntyy. Ja miten tämä kaikki istuu keskiaikaiseen teemaan? Todella hyvin. Vaikka tyylisuuntavaikuttimia kuulostaisi olevan runsaasti, ne tuovat musiikkiin moniulotteisuutta ja seikkailullista otetta. Ideoita tuntuui riittävän hyvin koko levyn keston ajan. Ai että. Puhaltimia käytetään progessa liian vähän ja sitä puutosta tämä levy paikkaa hyvin.

Eipä olisi uskonut, että synkähkö keskiaika tarjoaisi mitä mainiointa valohoitoa ja optimistisia säveliä marraskuun ankeuteen. Onko Gryphon sitten vakavasti otettava suomalaisesta näkökulmasta? Täällähän tunnutaan arvostavan synkkiä säveliä. Ei semmoinen hihhulointi tule kuuloonkaan? Vielä mitä. Gryphon tekee biisijuomansa niin taitavasti ja salakavalan helposti nautittavaksi, että ennen kuin huomaakaan on jo huppelissa.

Viikon ajan on Gryphon soinut soittimessa eikä loppua näy.

Arvosana: ****

Kirjoittaja: OLLI SALO

Kappaleet:

1. Pipe Up Downsland Derry Dell Danko (4:49)
2. Rhubarb Crumhorn (5:56)
3. A Futuristic Auntyquarian (5:58)
4. Haddocks’ Eyes (10:58)
5. Hampton Caught (5:12)
6. Hospitality At A Price… Anyone For? (3:11)
7. Dumbe Dum Chit (3:08)
8. Bathsheba (5:37)
9. Sailor V (8:37)
10. Ashes (3:32)
11. The Euphrates Connection (4:43)

Muusikot:

Graeme Taylor: kitarat Graham Preskett: viulu, mandoliini, koskettimet, huuliharppu Brian Gulland : fagotti, basso krumhorn, baritoni saksofoni, nokkahuilut, piano Andrew Findon: huilu, piccolo huilu, sopraano krumhorn, soprano saksofoni, klarinetti Rory McFarlane: sähköbasso ja kontrabasso Dave Oberlé: rummut ja perkussio

Levy-yhtiö: Bändin itsensä julkaisema.


Muut levyarviot löydät täältä.

fb_cta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: