Viikon Teos 24: Antonio Vivaldi: Stabat Mater

Antonio Vivaldi: Stabat Mater (Sara Mingardo, kontra-altto ja Concerto Italiano Rinaldo Alessandrinin johdolla)

Melodia on monelle meistä musiikin sydän, jota ilman harmonialla, rytmillä, instrumentaatiolla tai rakenteella ei ole arvoa. Melodia tavoittaa ja kertoo musiikin tarinan. Tästä näkökulmasta italialainen Antonio Vivaldi on kaikkien aikojen tärkeimpiä, innovatiivisimpia ja vaikutusvaltaisimpia säveltäjiä. Hänen työnsä sijoittuu barokkimusiikin sydänaikakaudelle, jolloin luotiin melodia sikäli kuin me sen tunnemme. Varhaisempaan renessanssimusiikkiin kuului, että melodia palveli tekstiä, ja itsenäisesti kuulijan tavoittava, ”tarinallinen” tai ”tarttuva” melodia luotiin kun säveltäjät alkoivat kirjoittaa teoksia pelkille instrumenteille. Vivaldi oli suuren barokkisäveltäjäkolmikon (Bach ja Händel kuuluivat siihen myös) innovatiivisin melodikko, joka vaikutti syvällisesti Bachiin.

Melodisuudessa on myös jotain hyvin italialaista, ja siksi Vivaldi onkin luonteva avaus teossarjamme Italia-jaksolle. Hän oli virtuoosiviulisti ja pappi, joka toimi uransa merkittävän osan orpokodin viulunopettajana (orpopojille annettiin käsityöläiskoulutus ja tytöt opiskelivat musiikkia). Ehkä juuri toimiminen lasten kanssa loi kasvualustan kauniille ja intuitiivisen tarttuville melodioille, joista Vivaldi tuli tutuksi. Neitsyt Marian kärsimyksistä kertova rukousteksti on perusta keskiaikaiselle hartausperinteelle, johon säveltäjät Pergolesista Dvorakiin ja Pendereckiin ovat kirjoittaneet teoksia.

Tavallaan olisi osuvampaa valita Vivaldilta melodisia innovaatioita käsittelemään instrumentaaliteos kuten Vuodenajat-viulukonsertto tai kaksoistrumpettikonsertto. Stabat Mater on kuitenkin teos, joka minusta jokaisen ihmisen pitäisi kuulla. Sen sydäntäsärkevän kauniit melodiat tavoittavat jotain syvän myötätuntoista kaikenlaista kärsimystä kohtaan, ja palaan itse niihin aina varsinkin pahemmissa paikoissa. Vaikka olen vankkumaton ateisti, tällainen kirkkomusiikki tavoittaa jotain yleisinhimillistä. Syvä kontra-altto kommunikoi minulle tämän viestin paremmin kuin kontratenori, joten valitsin Sara Mingardon levytyksen. Kontratenorilevytyksiäkin kannattaa kokeilla, jos naislaulu ei avaudu.

Stabat Materissa kuullaan melodisia aiheita, jotka ovat juurtuneet osaksi länsimaisen musiikin kieltä. Voimakkaassa roolissa oleva kvinttiympyrää kiertävään sointukiertoon perustuva melodiasekvenssi kuullaan vaikkapa jazz-kappaleessa ”You Must Believe in Spring”, elokuvatunnarissa ”Windmills of Your Mind”, ja Tapio Rautavaaran ”Rakovalkealla”- ja Laura Närhen ”Sä Annat Mut Pois” –kappaleissa. Vivaldin käsissä idea oli vielä tuore ja se kuulostaa minun korvaani jotenkin alkuperäiseltä ja viehättävältä

Kirjoittaja: SAKU MANTERE

Muut Viikon teos -sarjan osat löydät täältä.


fb_cta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: