Levyarvio: All Traps on Earth – A Drop of Light (2018)

All Traps On Earth on ruotsalaisen, Änglagårdista tutun, basisti Johan Brandin projekti. All Traps On Earthin ensimmäinen julkaisu A Drop of Light on viisi vuotta työn alla ollut intohimoprojekti. Kaikki levyn kappaleet ovat Brandin säveltämiä ja sanoittamia (vain yhdessä kappaleessa on lyriikoita vaikka vokaaleja kuullaan paljonkin) ja hän on myös soittanut suuren osan levyn instrumenteista. Basso on Brandin pääsoitin, mutta A Drop of Lightilla hän soittaa myös suurta määrää koskettimia (mm. Mellotron, Moog Voyager, Fender Rhodes) ja merkittävän osan levyn kitaroista. Mukaan bändiin hän värväsi tyttärensä Miranda Brandin (laulu) sekä Thomas Johnsonin (koskettimet) ja Erik Hammarströmin (rummut). Johnson ja Hammarsröm soittavat molemmat myös Änglagårdissa. Lisäksi levyllä soittaa Thieves’ Kitchenin kitaristi Phil Mercy sekä neljä puhallinsoittajaa jotka soittavat laajaa valikoimaa erilaisia puhaltimia. Tällä kokoonpanolla Brand on pystynyt loihtimaan kasaan rikkaan, hetkittäin suorastaan orkestraalisen massivisen, äänimaailman.

alltraps

Hyvin Änglagårdmaisesti alkava 18 minuuttinen ”All Traps On Earth” räjähtää kunnolla käyntiin muutaman minuutin kohdalla puhallinsektion iskiessä sisään valtavalla voimalla tuoden mieleen King Crimsonin 1970-vuoden Lizard-levyn aloitusraidan ”Cirkusin”. Tuon jälkeen palataan enemmän änglagårdmaisiin tunnelmiin (jotka tosin jo alunperin ovat paljon velkaa King Crimsonille…). Johan Brandin melodiset bassolinjat tekevät monessa kohtaa kappaletta vaikutuksen. Itseasiassa levyn vihkosessa Brand kertoo että koko projekti sai alkunsa bassokuviosta joka ei jättänyt häntä rauhaan ja uskon että hän viittaa juuri noihin samoihin kuvioihin jotka heti kiinnittivät oman huomioni. Oli miten oli,  erittäin tyylikästä soittoa häneltä.

16 minuuttia kestävä ”Magmatic Warning” on levyn vauhdikkain ja riehakkain kappale ja sisältää , kuten nimestäkin voi päätellä, hieman Magma-vaikutteita kuten murisevaa zeuhl-bassoa. Kappale sisältää myös hieman mariachi-henkistä torvi-iloittelua joka on kiinnostavaa vaihtelua levyn muuten aika synkkään yleistunnelmaan.

13 minuuttisessa ”Omenissa” on havaittavissa italialaisen ”kummitus-progen” (esim. Goblin) vaikutteita etenkin Miranda Brandin eteerisen aavemaisissa vokaaleissa. Miranda Brandin korkealta lauletut vokaalit ovat hetkittäin suorastaan oopperamaista tyyliä, en tiedä onko hänellä klassisen musiikin taustaa, mutta en ihmettelisi jos on, sen verran taidokkaalta laulu kuulostaa. Kappaleen puhallin – ja etenkin trumpetti-osuudet tuovat jälleen mieleen King Crimsonin värikylläisen levyn Lizardin. Lizardiin viittaa myös sävellyksen paikoin mahtavaksi paisuva orkestraalinen suuruus. Ja kappaleen loppunostatus on todella upea. Tässä kappaleessa ei ujostella!

Levyn päättävä, 14 minuuttia kestävä, ”Bortglömda Gändar” on levyn ensimmäinen jossa kuullaan varsinaista sanoja sisältävää laulua. Yllättäen Miranda Brandin sijasta ruotsiksi kirjoitetut sanat laulaakin pääosin Johan itse, tytär Miranda taustallaan.  Sanoitettu laulu tuokin mukavasti vaihtelua tähän mennessä jo yli 40 minuuttia kestäneeseen instrumentaalitykitykseen eikä välttämättä olisi ollut huono idea lisätä laulua hieman myös sinne tänne ainakin osaan levyn muista kappaleista. Myös ”Bortglömda Gändarissa” kuuluu hieman kaikuja Magmasta vaikka toisaalta runsas Mellotronien käyttö vie ajatuksia jälleen Änglagårdin suuntaan. Kappale käyttää jälleen puhaltimia todella hienosti ja suorastaan aggressiivisen kuuloisesti. Myös syntetisaattori saa tilaa enemmmän kuin aiemmin tuoden  mukanaan aivan uudenlaisia, ehkä hieman modernimpia, sävyjä. Tämän tyyppinen syntetisaattorin käyttö voisi olla kiinnostava suunta jatkossa All Traps On Earthille.

A Drop of Light kestää 63 minuuttia mikä on pitkä aika näin tiiviille ja monimutkaiselle musiikille, mutta sävellysten kiinnostavuudesta ja sovitusten rikkaudesta kertoo paljon se että levy ei silti tunnu uuvuttavan pitkältä. Kuuntelukokemusta helpottaa myös voimakkaan dynaamiset, mutta silti lämpöiset soundit, jotka mahdollistavat sen että levyä voi kuunnella kovalla voluumillakin ilman että korvat väsähtävät. Tätä levyä ei ole loudness-war pilannut.

A Drop of Lightia ei voi ylistää erityisen innovatiiviseksi albumiksi, vaan se tyytyy rakentamaan progressivisen rockin perinteiden pohjalta hienoja emotionaalisia ja teknisesti taiturimaisia sävellyksiä. Itse en ole erityisen suuri ”retroprogen” ystävä, mutta silloin kun se on näin laadukasta en voi kuin antautua sen edessä ja nauttia.

All Traps On Earthin debyytti on erittäin suositeltava hankinta kaikille Änglagärdin ja sinfonsen progressiivisen rockin ystäville ja omaan makuuni se tuntuu jopa huomattavasti onnistuneemmalta kokonaisuudelta kuin Änglagårdin viimeisin levy Viljans öga (2012) ja antaa uskottavan vastuksen myös tuon emoyhtyeen parhaalle levylle Hybrikselle (1992). Mielenkiintoista nähdä tuleeko tämä kokoonpano jatkamaan. Jos tulee niin toivottavasti luvassa on hieman suurempia irtiottoja Änglagårdin tyylistä.

Parhaat biisit: ”Magmatic Warning” ja ”Omen”

Arvosana: ****½

Kirjoittaja: JANNE YLIRUUSI

Kappaleet:

 1. All Traps on Earth 18:15
 2. Magmatic Warning 16:09
 3. Omen 12:59
 4. First Step 02:03
 5. Bortglömda Gårdar 14:03

Muusikot:

 • Johan Brand: basso, kosketinsoittimet, sähkökitara, vokaalit
 • Thomas Johnson: kosketinsoittimet
 • Erik Hammarström: Rummut, vibraphoni, marimba, xylophone, glockenspiel, crotales, timpani, gran cassa, wood blocks, tam-tam, tubular bells
 • Miranda Brand: laulu

Vierailijat:

 • Fredrik Lindborg: Bassoklarinetti, baritoni-, tenori-, alto- ja sopraanosaksofoni
 • Karl Olandersson /  Trumpetti, flyygelitorvi
 • Magnus Båge: konserttihuilu
 • Matthias Bååth: Basso- ja konserttihuilu. Tenori- ja alttonokkahuilu
 • Phil Mercy / Kitarat

Levy-yhtiö: Bändin itsensä julkaisema.


Muut levyarviot löydät täältä.

fb_cta

One thought on “Levyarvio: All Traps on Earth – A Drop of Light (2018)

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: